Innotek gaat opnieuw naar spin-offs speuren

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Tijdens het slotevent van het EFRO-project ‘Meer …

Tijdens het slotevent van het EFRO-project ‘Meer ondernemersschap door industriële en diensten spin-offs’ kondigde initiatiefnemer Innotek een vervolgtraject aan.

Het eerste EFRO-project rond spin-offs van het kenniscentrum voor technologie en innovatie Innotek liep tussen maart 2009 en maart 2011. Binnen dat project wilde Innotek oorspronkelijk 50 nieuwe spin-offs doen ontspruiten uit de bestaande activiteiten van bedrijven. De spin-offs zouden voortvloeien uit innovatieve activiteiten en ideeën die binnen een onderneming leven, maar die niet tot de kernactiviteiten van de bedrijven in kwestie behoren.

Voor het project was 1,9 miljoen euro voorzien, geld dat afkomstig is van het EFRO (Europees fonds voor regionale ontwikkeling), het Vlaamse Agentschap Ondernemen, de provincies Antwerpen en Limburg en Innotek zelf.

De projectcoördinatoren hanteerden een drievoudige aanpak: scouting naar spin-offpotentieel bij bedrijven, scanning van de stand van zaken van de spin-offopportuniteit en coaching van de spin-off. Het oorspronkelijke doel was 200 bedrijven te scouten, daarvan 125 te scannen en uiteindelijk 85 te coachen om zo tot ongeveer 50 spin-offs te komen.

Twee jaar na de start van het project kijkt Innotek tevreden terug, maar de feitelijke cijfers liggen enigszins anders dan de doelstellingen. De projectcoördinatoren bezochten 164 bedrijven, waarvan een 128 gescand werden. 93 daarvan kregen begeleiding van ervaren coaches uit de bedrijfswereld. Uiteindelijk onstonden zo 38 spin-offs in bestaande bedrijven, waarvan 18 externe spin-offs en 20 interne. Volgens Innotek konden zo 116 jobs behouden blijven die anders op termijn verdwenen zouden zijn en zouden 75 bijkomende jobs gecreëerd zijn. Daarnaast volgden 110 deelnemers van de verschillende gecoachte bedrijven een ‘mini-MBA’ van Innotek rond ondernemerschap.

Dat project krijgt dus nu een vervolg. Vanaf komende donderdag tot 16 maart 2013 loopt een nieuwe spin-offzoektocht. De doelstellingen zijn afgestemd op de recente resultaten: ongeveer 160 bedrijven ondersteunen en begeleiden om daaruit zo’n 50 nieuwe spin-offs te puren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content