Antwerpse Textgain gaat met AI-model haatspraak detecteren

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Het AI-model moet haatspraak kunnen herkennen in alle officiële Europese talen.

De toepassing moet racistische, seksistische en andere beledigende teksten kunnen herkennen in de verschillende Europese talen, en daarbij rekening houden met de context. Veel woorden die ook een onschuldige betekenins hebben kunnen namelijk ook beledigend gebruikt worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ‘varken’ of ‘kanker’.

De Belgische start-up heeft voor zijn nieuwe model een budget van 250.000 euro van de Europese Commissie gekregen. Het AI-model, genaamd Calico, zou tegen 2025 klaar moeten zijn. Voor de ontwikkeling mag  Textgain ook werken op de Europese supercomputer Lumi in Finland.  

Specifieke modellen

Textgain is een spin-off van de Universiteit van Antwerpen dat zich specialiseert in het bouwen van specifieke AI-modellen. Eerder kwam het al met software die zich kan inwerken in de data van een specifiek bedrijf.

Calico is volgens Guy De Pauw, CEO van Textgain ‘uniek op de wereld’, zo zegt hij aan De Tijd. Hij hoopt met het model een marktleider te worden in het herkennen van haatspraak op basis van AI.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content