Brengt OpenAI maandag een AI-concurrent voor Google Search uit?

© Getty Images
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

OpenAI zou maandag een door artificiële intelligentie aangevuurde zoekmachine voorstellen, zo melden Amerikaanse media.

Bloomberg en The Information denken te weten dat het door Microsoft ondersteunde OpenAI – bij het grote publiek vooral bekend als de makers van ChatGPT – werkt aan een zoekproduct. De toevoeging op ChatGPT kan in tegenstelling tot die eerdere populaire AI-variant van het bedrijf direct informatie van het internet aanbieden met bronvermelding, melden de niet geciteerde bronnen. Zeker het gebrek aan duidelijke bronvermelding wordt als een grote tekortkoming van het huidige ChatGPT gezien.

Als het nieuws klopt, zou dat betekenen dat OpenAI mogelijk in rechtstreekse concurrentie komt met Alphabet: het moederbedrijf boven Google dat groot geworden dankzij de zoekmotor. Maar het zou ook concurrentie vormen voor het jonge Californische bedrijf Perplexity dat zich zowat als een AI-zoekmachine positioneert. Perplexity geniet financiële steun van onder meer NVIDIA en Amazon-oprichter Jeff Bezos.

OpenAI heeft nog niet gereageerd op de geruchten. De startdatum zou nog wel kunnen veranderen, zeggen de bronnen. De timing van de lancering is hoe dan ook opmerkelijk, omdat Google dinsdag start met haar jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. De verwachting is dat de zoekmachinegigant daar ook veel nieuwe toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaat presenteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content