Experts trekken aan de alarmbel: ‘AI kan leiden tot uitsterven van de mensheid’

© Getty Images
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Een groep bedrijfsleiders en wetenschappers heeft deze week opgeroepen om van ‘het risico van uitsterven door kunstmatige intelligentie’ een wereldwijde prioriteit te maken, naast andere bedreigingen zoals pandemieën en kernoorlogen. Ook een professor van de KU Leuven zette zijn handtekening onder het statement.

‘Het beperken van het risico van uitsterven door AI zou een wereldwijde prioriteit moeten zijn, naast andere risico’s voor de samenleving zoals pandemieën en kernoorlogen.’ Dat korte statement verspreidde het Amerikaanse Center for AI Safety eerder deze week, met daaronder de namen van tientallen wetenschappers en toplui van technologiebedrijven. Onder meer Sam Altman, de baas van ChatGPT-maker OpenAI, en leidinggevenden bij onder meer Microsoft en Google ondertekenden de waarschuwing.

‘Als een schok gekomen’

Ook de naam van de Belgische professor Yves Moreau, verbonden aan de KU Leuven, staat erbij. Hij is gespecialiseerd in artificiële intelligentie in de genetica. Moreau vindt dat de AI-ontwikkeling best even afgeremd wordt omdat niet duidelijk is welke gevolgen de technologische vooruitgang zal hebben voor de mens.

‘We hebben de laatste maanden een krachtige technologische doorbraak gezien waarvan we de risico’s en gevolgen nog niet kunnen inschatten’, legt Moreau uit. ‘Het is als een schok gekomen, zelfs voor AI-specialisten.’ De AI-modellen bleken een veel grotere capaciteit te hebben dan verwacht. Het is volgens de professor nog onduidelijk wat de gevolgen kunnen zijn, bijvoorbeeld op vlak van de verspreiding van desinformatie of voor de inhoud van jobs.

Cultuurverandering nodig

Moreau pleit ervoor om op de rem te staan en maatregelen te nemen. ‘Regelgeving is een belangrijk traject, maar wellicht onvoldoende. Er is nood aan een cultuurverandering bij mensen die technologie ontwikkelen. Nu doet men dat omdat het cool is, of omdat er geld mee te verdienen valt. We zouden echter meer moeten nadenken voor wie en hoe we technologie maken. Onderzoekers moeten meer verantwoordelijkheid nemen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content