Gartner voorspelt opkomst van AI pc’s en smartphones

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Eind dit jaar zal één op vijf verkochte pc’s en smartphones uitgerust zijn met specifieke AI-functionaliteiten. Een trend die op termijn de standaard wordt volgens de marktanalist.

Gartner verwacht dat er dit jaar 295 miljoen AI pc’s en GenAI smartphones zullen verkocht worden, 29 miljoen meer dan afgelopen jaar. Voor pc’s gaat het om 54,5 miljoen, voor smartphones om 240 miljoen. Telkens 22 procent van de totale markt.

Maar het begrip AI en dat een computer of smarpthone AI heeft, kan zeer breed worden opgevat. Jaren geleden al waren er telefoons die AI gebruikten om je foto’s automatisch mooier te maken, of om gewoontes te voorspellen. Tegelijk kon je toen ook met een stevige pc al vormen van AI gebruiken.

Specifiek voor AI-taken

Gartner plakt daar voor zichzelf nu een definitie op: Pc’s voorzien van specifieke AI accelerators of cores, neural processing units (NPU’s), accelerated processing units (APU’s) of tensor processing units (TPU’s) met als doel om AI-taken te optimaliseren en versnellen op een toestel, zonder nood aan externe servers of clouddiensten.

Voor smartphones gaat het om toestellen met hard- of software die GenIA-aangedreven functies naadloos integreren. Ze kunnen lokaal een basismodel of op maat gemaakt AI-model draaien die afgeleide versies maken van inhoud, strategie, design of methodes, stelt Gartner. Als voorbeeld noemt het onder meer GPT-4 van OpenAI of Gemini Nano van Google.

In het kort gaat het dus om toestellen die zijn voorzien van specifieke hardware of software om beter met AI-taken om te gaan. Gartner verwacht dat die toevoegingen op termijn standaard aanwezig zullen zijn. Dat is geen grote verrassing. Canalys stelde begin vorig jaar al dat AI de drijvende kracht zal zijn om de pc-markt weer te laten heropleven.

Wel nuanceert Gartner dat het voor smartphones nog tot 2027 zal duren voor het zal zorgen voor meer vraag. Daar telt vooral de nood aan applicaties die gebruik maken van AI en dus de ene van de andere smartphone zullen onderscheiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content