Google brengt AI-chatrobot Bard voorlopig niet in de Europese Unie uit

© Google

Techreus Google heeft zijn AI-chatrobot Bard in 180 landen gelanceerd, maar nog nergens in de Europese Unie. Dat blijkt uit een oplijsting van de landen op de supportpagina. Ook werkt Bard op dit moment alleen in het Engels.

Google-topman Sundar Pichai verduidelijkte dat het wel degelijk de bedoeling is om Bard te lanceren in de EU-landen. Hij verwees voor de vertraging naar ‘een combinatie van factoren’. ‘Bij een product zoals Bard willen we ons goed aanpassen aan de lokale omstandigheden en alles juist doen’, legde hij uit. Regelgeving lijkt dus een rol te spelen.

AI Act

De Europese Unie staat op het punt om als eerste mondiale speler een regelgevend kader voor artificiële intelligentie aan te nemen. Het Europees Parlement heeft donderdag zijn startpunt vastgelegd in de aanloop naar de onderhandelingen met de lidstaten en de Europese Commissie. Aan het ontwerp van die zogenaamde AI Act heeft het bijkomende verplichtingen toegevoegd voor generatieve AI, die zelf teksten, beelden en andere content kan creëren.

Bard is het antwoord van Google op ChatGPT van OpenAI. Google stelde de robot al ter beschikking van een beperkte groep gebruikers in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. In een gesprek met journalisten verzette Pichai zich wel tegen het beeld van een ‘race’ met OpenAI of Microsoft rond AI. ‘Wij denken maar aan één race, namelijk die om het goed te doen’, aldus de topman.

Lees meer over:

Partner Content