Google test AI die nieuwsverhalen kan schrijven

© Getty Images

Google test een product dat AI-technologie gebruikt om nieuwsverhalen te schrijven. Het Amerikaanse internetbedrijf heeft het product ook gepitcht aan bazen van een aantal grote Amerikaanse nieuwsorganisaties.

De tool, die de werknaam Genesis heeft, kan volgens de bronnen van de Amerikaanse krant The New York Times informatie, zoals allerlei details over lopende zaken, omzetten in nieuwsverhalen. Volgens een van de bronnen denkt Google dat Genesis zou kunnen dienen als een persoonlijke assistent voor journalisten. Het bedrijf ziet de tool als verantwoordelijke technologie die uitgevers kan helpen de valkuilen van generatieve AI te vermijden, schrijft de krant.

Moeite met nuance

Generatieve AI is een type AI dat nieuwe inhoud zoals tekst, beeld, audio of video genereert. Volgens de Amerikaanse hoogleraar journalistiek en mediacommentator Jeff Jarvis heeft de nieuwe tool van Google potentiële voor- en nadelen. ‘Als deze technologie betrouwbare feitelijke informatie kan leveren, zouden journalisten de tool moeten gebruiken’, zegt hij in The New York Times. Het nadeel volgens hem is dat misbruik van de tool bij onderwerpen die ‘nuance en cultureel begrip vereisen’ de geloofwaardigheid schaadt van de tool en van de nieuwsorganisaties die Genesis gebruiken.

Gepitcht aan nieuwsorganisaties

De tool zou zijn voorgesteld aan een aantal Amerikaanse nieuwsorganisaties, waaronder The New York Times, The Washington Post en The Wall Street Journal. Sommige leidinggevenden van nieuwsorganisaties die de pitch van Google hadden bijgewoond, en die anoniem wilden blijven, beschreven die als ‘verontrustend’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content