Microsoft investeert anderhalf miljard in AI-bedrijf uit Abu Dhabi

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Microsoft wordt minderheidsaandeelhouder van G42, een AI-bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten. De investering gaat gepaard met de geopolitieke race tussen China en de VS.

Voor anderhalf miljard dollar krijgt Microsoft een niet nader genoemd minderheidsaandeel en een zitje in de raad van bestuur van het bedrijf dat wordt ingevuld door Brad Smith, president van Microsoft. G42 zal voortaan ook de clouddiensten van Microsoft gebruiken om haar AI-toepassingen op te draaien. Andere aandeelhouders in het bedrijf zijn Mubadala, een investeringsfonds uit Abu Dhabi, en Silver Lake, een Amerikaans investeringsfonds.

Maar de inkoop van Microsoft heeft ook een breder plaatje. Reuters merkt op dat de VS haar banden met de landen in de Perzische Golf wil vernauwen, uit vrees dat anders China er een te dominante kracht zou worden.

Om zaken te kunnen blijven doen met Amerikaanse partners en klanten, vermindert G42 haar activiteiten in China en stopt het met het gebruik van Chinese hardware, waaronder telecomapparatuur van Huawei, dat in de VS al enkele jaren op een zwarte lijst staat.

G42 en Microsoft zijn geen totale onbekenden voor elkaar. Ze werken al een jaar regelmatig samen. Tegelijk is er ook een politiek kantje: de voorzitter van G42 is Sheik Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, de nationale veiligheidsadviseur van de Emiraten en broer van de president van het land. Hij werd eerder dit jaar ook al genoemd als een van de personen waar OpenAI, waar Microsoft ook in investeerde, gesprekken mee voert voor investeringen in een eigen chipfabriek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content