Musk stelt eigen bedrijf rond kunstmatige intelligentie officieel voor

Elon Musk.

De Amerikaanse miljardair Elon Musk heeft officieel de oprichting aangekondigd van een eigen bedrijf voor kunstmatige intelligentie: xAI. Het doel van het bedrijf is ‘de ware aard van het universum te begrijpen’, zo klonk het bij de voorstelling.

Het was al maanden bekend dat Musk een bedrijf voor kunstmatige intelligentie had opgericht, geregistreerd in de staat Nevada. Het zou de concurrentie moeten aangaan met OpenAI, de Californische start-up die onder meer bekend is van het AI-programma ChatGPT. De omstreden ondernemer lag ooit mee aan de basis van de oprichting van OpenAI, maar later kreeg hij ruzie met de andere oprichters en werd hij een felle criticus.

Zelf baas

‘Ik kondig de oprichting aan van xAI om de werkelijkheid te begrijpen’, plaatste Musk op de microblogiste Twitter, die hij onlangs kocht. De miljardair, die ook eigenaar is van de producent van elektrische wagens Tesla, zal zelf de leiding hebben over xAI. Op de website van het nieuwe bedrijf staan ook de namen van een tiental medewerkers, die eerder werkten bij onder meer OpenAI, Google of nog Microsoft. Vrijdag zouden er meer details worden bekendgemaakt over het bedrijf.

Ondanks zijn werk rond artificiële intelligentie ondertekende Musk enkele maanden geleden een open brief waarin werd opgeroepen tot het nemen van een pauze van zes maanden in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Andere vooraanstaande ondertekenaars van de open brief waren onder anderen Apple-oprichter Steve Wozniak en enkele wetenschappers die aan de basis van AI hebben gestaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content