Randstad: zorgwekkend weinig personeel krijgt AI-training

© Getty Images

De meeste werknemers denken dat AI een belangrijke bijdrage kan leveren voor hun toekomstige carrière. Toch krijgen maar weinig van hen trainingen aangeboden om hun AI-vaardigheden te ontwikkelen. Dat komt naar voren uit een onderzoek onder ruim 7.000 werknemers door hr-dienstverlener Randstad, dat die ontwikkeling zorgwekkend noemt.

De hr-reus deed onderzoek in onder meer Duitsland en de Verenigde Staten. Iets meer dan de helft van de ondervraagden gaf daarin aan kunstmatige intelligentie belangrijk te vinden in hun werk en carrière. Maar tegelijk heeft slechts dertien procent van de werknemers het afgelopen jaar met AI kunnen oefenen.

‘Significante kloof’

Bijna een kwart van de ondervraagden zegt helemaal geen kansen te hebben gehad om vaardigheden met AI te ontwikkelen. Ruim een op de vijf werknemers wil binnen een jaar graag AI-training krijgen. Randstad spreekt van een ‘significante kloof’ tussen de gewenste training met de technologie en de gelegenheid om ermee te oefenen.

Jongeren zijn het meest enthousiast over AI en het vaakst bereid om actie te ondernemen als ze vinden dat ze er niet genoeg mee kunnen oefenen, aldus Randstad. Ruim vier op de tien jongere werknemers zegt volgens het onderzoek zelfs ontslag te nemen als ze niet binnen een jaar training aangeboden krijgen.

Lees meer over:

Partner Content