Topman Nvidia: ‘AI slaagt over vijf jaar voor alle examens’

© Getty Images/iStockphoto

Kunstmatige intelligentie kan over vijf jaar slagen voor alle examens die mensen ook kunnen halen. Dat heeft Jensen Huang, topman van chipfabrikant Nvidia, voorspeld op een bijeenkomst aan de Amerikaanse Stanford Universiteit. Hij voegde er wel aan toe dat daarmee nog niet gezegd is dat computers dan even slim zijn als mensen.

Wanneer kunnen mensen computers ontwikkelen die kunnen denken als mensen? Volgens Jensen Huang is dat het geval ‘zodra we AI-programma’s examens kunnen laten afleggen, élk examen dat je maar kunt bedenken’. De topman van Nvidia verwacht dat we daar over vijf jaar in zullen slagen.

Nu is AI al in staat om te slagen voor examens op het gebied van bijvoorbeeld rechten, waarbij de computer kan terugvallen op allerlei wetteksten en juridische uitspraken. Maar ingewikkelde medische examens zijn voorlopig nog een stap te ver.

In de lift

Nvidia is momenteel ‘s werelds belangrijkste speler op het gebied van chips die worden gebruikt voor AI. Die markt zit de laatste tijd flink in de lift en de omzet van Nvidia groeit erg hard. Huang kreeg op de bijeenkomst ook een vraag over hoeveel extra chipfabrieken nodig zijn om de uitbreiding van de AI-industrie te ondersteunen. Volgens Sam Altman, topman van ChatGPT-maker OpenAI, zijn er ‘duizenden miljarden dollars’ nodig om de wereldwijde halfgeleiderindustrie opnieuw vorm te geven.

Huang antwoordde dat er inderdaad meer nodig zal zijn. Maar hij voegde eraan toe dat elke chip in de loop van de tijd ook beter zal worden, waardoor het aantal benodigde chips wordt beperkt. Volgens de topman werken computers momenteel wel een miljoen keer zo efficiënt als tien jaar geleden.

Jensen Huang (Nvidia): ‘Leer je kinderen niet coderen’

Partner Content