Apple introduceert M4‑chip die meteen debuteert in iPad Pro

De nieuwe M4 SoC (geïntroduceerd in mei 2024). © Apple
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Techreus Apple heeft de M4 aangekondigd, een nieuwe system-on-a-chip (SoC) die is gebouwd met 3‑nanometertechnologie van de tweede generatie. De krachtbron maakt z’n debuut in de gloednieuwe iPad Pro, maar zal de komende maanden ook andere toestellen van Apple gaan aandrijven.

Volgens Apple is de M4 weerom een stukje energiezuiniger dan z’n voorganger. ‘Vergelijk je het met de nieuwste pc-chip in een dunne en lichte laptop, dan levert de M4 dezelfde prestaties met maar een kwart van de stroom’, claimt de fabrikant. De chip omvat ook een verbeterde display engine, wat op de nieuwe iPad Pro onder meer voor snellere en helderdere beelden moet zorgen.

Nieuwe neural engine

De CPU heeft tot 10 cores (waaronder vier performance-cores en zes efficiency-cores), en de 10-core GPU bouwt voort op de GPU-architectuur van M3. Dit zorgt ervoor dat de iPad voor het eerst beschikt over features als dynamic caching, mesh shading en ray tracing met hardware-acceleratie.

Nog noemenswaardig is de verbeterde neural engine, het IP-blok in de chip dat voor de acceleratie van AI-workloads zorgt. Deze engine haalt tot wel 38 biljoen bewerkingen per seconde en is daarmee zestig keer zo snel als Apples eerste neural engine in de A11 Bionic-chip, die in 2017 uitkwam.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content