Havengebied Antwerpen krijgt eerste dronenetwerk

© Port of Antwerp-Bruges

De Port of Antwerp-Bruges pakt uit met wat het ‘een wereldprimeur’ noemt. Het havengebied krijgt een eigen dronenetwerk dat alle havenactiviteiten zal monitoren.

‘Het is de eerste implementatie wereldwijd op deze schaal in een complexe industriële omgeving van BVLOS-vluchten’, klinkt het bij het havenbedrijf. BVLOS staat voor Beyond Visual Line of Sight en houdt in dat de piloot de drone zelf niet visueel kan zien tijdens de vlucht.

In totaal zullen zes autonome drones dagelijks vluchten uitvoeren in het Antwerpse havengebied. Het D-Hive-netwerk, dat zowat vijf jaar in de steigers stond, moet in de eerste plaats de algemene veiligheid in de haven ten goede komen.

‘Uniek perspectief’

‘Drones geven een uniek perspectief vanuit de lucht en stellen de havenautoriteit in staat om een groot gebied snel en veilig te beheren, inspecteren en controleren’, aldus nog het havenbedrijf. De zes onvermoeibare ogen in de lucht zullen worden ingezet voor ligplaatsbeheer, inspecties van infrastructuur, olievlek- en drijfvuildetectie en voor de ondersteuning van de veiligheidspartners bij incidenten.

‘Drones zijn een hefboom in het uitvoeren van onze kerntaken’, zegt Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges. ‘Gezien de enorme oppervlakte van het havengebied speelt dit netwerk een cruciale rol in de verdere uitrol van de digitale haven: een netwerk van camera’s, sensoren en drones die elke seconde een real-time beeld geven van wat zich in de haven afspeelt.’

Veilig en schaalbaar

Port of Antwerp-Bruges werkt voor het D-Hive-netwerk samen met partners DroneMatrix, SkeyDrone en Proximus. De operationele vergunningen komen van de BCAA (Belgian Civil Aviation Authority) en de EASA (European Union Aviation Safety Agency).

Volgens Hendrik-Jan Van Der Gucht, directeur bij SkeyDrone, is een zeehaven een van de moeilijkste gebieden om met drones te vliegen. ‘Vooral als je buiten de visuele zichtlijn vliegt’, zegt hij. ‘Wij ontwikkelden daarom een nieuw framework dat ervoor zorgt dat de drones op een veilige en schaalbare manier kunnen worden ingezet voor hun dagelijkse missies.’

Partner Content