Apple mag AirPods als ge­hoor­ap­paraat inzetten in de VS

© Apple
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Apple mag een software-update doorvoeren voor zijn AirPods Pro 2-oortjes zodat deze gebruikt kunnen worden als gehoorapparaten. Daarvoor heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA goedkeuring gegeven. Eigenaren van de oortjes kunnen na de update hun gehoor testen om vervolgens een gepersonaliseerd gehoorprofiel aan te maken.

De techreus stelde de AirPods-update afgelopen maandag voor, samen met de nieuwe iPhone 16– en Watch 10-series. De gehoorapparaatfunctie werkt wel alleen in combinatie met Apple-apparaten, zoals een iPhone of iPad. Volgens Apple wordt de technologie dit najaar beschikbaar in meer dan honderd landen en regio’s, waaronder – naast de VS – Duitsland en Japan. De AirPods Pro 2 kosten 279 euro, en dat is minder dan de meeste ‘klassieke’ gehoorapparaten.

Baanbrekende software

‘Gehoorverlies is een belangrijk probleem voor de volksgezondheid waar miljoenen Amerikanen mee te maken hebben’, stelde waarnemend FDA-directeur Michelle Tarver. Volgens haar bevordert Apples software ‘de beschikbaarheid, toegankelijkheid en aanvaardbaarheid van gehoorondersteuning voor volwassenen met licht tot matig gehoorverlies’.

‘Een goed gehoor is essentieel voor ons algehele welzijn, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Sterker nog: volgens de Apple Hearing Study krijgt maar liefst 75 procent van de mensen bij wie gehoorverlies wél is vastgesteld geen enkele behandeling’, aldus Sumbul Desai, Vice President Health bij Apple. ‘Onze AirPods Pro bevatten nu baanbrekende software die een goed gehoor vooropstelt. Gebruikers beschikken zo over nieuwe manieren om hun gehoor te testen en indien nodig te ondersteunen.’

Of de update voor de AirPods Pro 2 ook naar Belgische gebruikers komt, en zo ja, wanneer, is niet bekend.

© Apple
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content