Elon Musk wil dit jaar nog eerste hersenimplantaat bij mens plaatsen

© Getty Images

De Amerikaanse miljardair Elon Musk wil nog ‘dit jaar’ een eerste hersenimplantaat bij een mens laten plaatsen. Neuralink, een van de bedrijven van Musk, kreeg eind vorige maand de goedkeuring van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten om zijn hersenimplantaten te testen op mensen.

‘We hopen dat we later dit jaar ons eerste implantaat kunnen plaatsen bij een mens’, zei Musk tijdens een vragensessie in Parijs. ‘Ik wil iedereen geruststellen die bang zou kunnen zijn voor Neuralink: het zal een redelijk traag proces zijn.’

Communiceren via gedachten

Neuralink werkt al langer aan een implantaat – zo groot als een muntstuk – dat in de schedel wordt ingebracht. Bedoeling is om via het brein rechtstreeks te communiceren met een computer. Neuralink wil via het implantaat slachtoffers van bijvoorbeeld amytrofische laterale sclerose (ALS) of een beroerte toelaten om te communiceren via hun gedachten. In proeven met apen konden de dieren bijvoorbeeld een computerspel bedienen met hun hersenen.

Het bedrijf van Musk is niet het enige dat zich bezighoudt met technologie om de werking van de hersenen te monitoren. Er wordt al decennialang wetenschappelijk onderzoek naar gevoerd. Maar de komst van Musk heeft er wel voor gezorgd dat andere investeerders interesse krijgen in het domein en het onderzoek sneller opschiet.

Lees meer over:

Partner Content