Review: Huawei Watch Fit 3 – Slim klokje voor een appel en een ei?

© Huawei

Richtprijs - vanaf 159,99 euro

Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

We gaan er niet omheen draaien: je moet bij dit nieuwe Huawei-klokje wel héél goed kijken om zeker te zijn dat het geen Apple Watch betreft. De Fit 3 kan dus bij voorbaat fluiten naar de originaliteitsprijs, maar is wel een stuk gunstiger geprijsd dan zijn lichtende voorbeeld. En… dit uurwerk is niet alleen compatibel met iPhones, maar evengoed met Android-telefoons.

Xiaomi flikte het onlangs met zijn Smart Band 8 Pro, en Huawei doet het dunnetjes over met de Fit 3: schaamteloos het design kopiëren van de Apple Watch. Chinezen kunnen er kennelijk nog altijd moeilijk aan weerstaan, en in het geval van Apples gadget is het ook niet helemaal onbegrijpelijk: de Apple Watch is sinds enkele jaren immers het meest verkochte polshorloge ter wereld – digitaal én analoog, welteverstaan.

Zie de bloemen bloeien…

De vorm van het scherm, het design van de kroon, de positie van microfoon, luidspreker en side button, en een ruime keuze uit polsbandjes van nylon, leder en ‘fluorelastomeer’. Alsof dat nog niet genoeg gelijkenissen oplevert met de Apple Watch, komen ook de watchfaces van de Fit 3 ons heel bekend voor. Andere kleurtjes kunnen bijvoorbeeld niet verhullen dat de wijzerplaat Activiteitenringen een imitatie is van Apples Bewegen-ring, en dat Bloeiend de geanimeerde watchface Bloemen nabootst.

Netjes? Nee. Interessant? Dat zeker. Want naast al die herkenbare, en al vaak bewierookte snufjes uit Cupertino heeft de Watch Fit 3 ook een paar eigenschappen waar de Apple Watch niét tegenop kan. Omgekeerd is dat overigens ook het geval, maar daarover straks meer. Troeven van de Fit 3 zijn alvast de compatibiliteit met iOS én Android (dus niet enkel iPhones), een batterij die tussen de zeven en tien dagen meegaat (een Apple Watch moet elke dag worden opgeladen) en – we zeiden het al eerder – de prijs. De Huawei Watch Fit 3 verwisselt voor 159,99 euro van eigenaar, voor de ‘goedkoopste’ Apple Watch (het SE-model) betaal je 279 euro.

Aan watchfaces geen gebrek op het nieuwe klokje. © Huawei

Echt werkende kroon

De Fit 3 heeft een AMOLED-schermpje van 1,82-inch. Daarmee houdt de wearable een beetje het midden tussen een Apple Watch SE en een Watch Series 9. De kast bestaat uit een aluminiumlegering, heeft een ‘dikte’ van 9,9 mm en het hele uurwerk weegt slechts 26 gram. Er is ook een werkende digitale kroon, waarmee je al draaiend door de opties van het gadget navigeert. Dat die kroon ook echt kan draaien is niet evident: bij de OnePlus Watch 2 is dat bijvoorbeeld niet het geval, iets wat we persoonlijk nogal een minpunt vinden. Goed om te constateren dus dat Huawei hier niet op beknibbeld heeft.

Voor de interface koos Huawei zonder blikken of blozen voor de zogeheten Rasterweergave van het Apple watchOS: een scherm vol ronde app-icoontjes waar je met de digitale kroon op kan inzoomen. Vergroot je ze maximaal, dan verschijnen op de Fit 3 ook de namen van de apps, wat best handig is. Hierbij merk je wel dat de scherpte van het display z’n beperkingen kent, al is de beeldkwaliteit over het algemeen zeer goed voor deze prijsklasse. Apple voegde onlangs overigens ook een Lijstweergave toe aan watchOS, en ook dié tekent present op de Fit 3.

Met de digitale kroon (rood uitgevoerd op bepaalde modellen) navigeer je eenvoudig doorheen alle menu’s en apps. © Huawei

Sidekick

Zoals het een smartwatch betaamt is de Fit 3 een handige sidekick voor je smartphone. Notificaties, sms’jes en andere meldingen worden netjes doorgegeven, en als je de gsm even niet bij de hand hebt, kun je ook telefoneren via het gadget (binnen het Bluetooth-bereik van beide apparaten uiteraard, want een eSIM is niet aanwezig). De geluidskwaliteit is in dat scenario best redelijk, zolang je het klokje (lees: de geïntegreerde microfoon) niet te dicht bij de mond houdt.

Verder zijn daar natuurlijk alle usual suspects, zoals de stappenteller, hartslagsensor, zuurstofsaturatiemeting (SpO2), ademhalingsoefeningen, registratie van de nachtrust, menstruatiecyclys en uiteraard een heleboel trainingsprogramma’s. Noemenswaardig is de Blijf fit-app, een helder overzicht dat je – door het tellen van calorieën en bijhouden van het calorietekort – helpt om het gewenst gewicht te bereiken. De functie werkt nauw samen met het dieetlogboek in de Huawei Gezondheid-app op je smartphone, en houdt uiteraard ook rekening met de dagdagelijkse stappen, trainingen en andere activiteiten. Om die doelen te bereiken is uiteraard wel wat discipline nodig: fysiek, én administratief door nauwgezet je maaltijden toe te voegen.

© Huawei

Trainingsschema’s

Is dat minder je ding, dan kan je natuurlijk ook gewoon je workouts registreren. De Watch Fit 3 kreeg er vijf nieuwe disciplines bij (waaronder basketbal, padel en zelfs e-sports) en ondersteunt daarmee nu meer dan honderd sporten – indoor en outdoor. In het laatste geval wordt ook het afgelegde traject in kaart gebracht, dankzij de geïntegreerde gps-module. Origineel is Huawei TruSport, een algoritme dat je een gepersonaliseerd trainingsschema voorschotelt. Op basis van je (on)voltooide activiteitenringen die dag suggereert de Fit 3 je een lichte dan wel zwaardere workout, en als het op dat moment slecht weer is zoekt het klokje desgewenst automatisch naar een meer geschikte indoor-activiteit. Niet dat je dan binnen moet blijven, want het uurwerk is volledig waterdicht tot 5ATM.

Wel even wennen: de Android-versie van Huawei Gezondheid, dat is de overkoepelende smartphone-app waarin alle meetgegevens samenkomen, kan je niet gewoon uit de Google Store downloaden, maar moet je via de AppGallery van de fabrikant zelf installeren. Dat is wat omslachtiger, en je zal ook wat vaker je goedkeuring moeten geven, bijvoorbeeld wanneer er een update beschikbaar is. Bij Apple vind je de toepassing van Huawei wel nog gewoon in de App Store voor iPhone.

© Huawei

En over apps gesproken: hou er rekening mee dat het hele ecosysteem voor de wearables van Huawei een stuk beperkter is dan dat voor Wear OS (Google) en watchOS (Apple). In de AppGallery voor de Fit 3 vonden we welgeteld acht applicaties. Denk aan een rekenmachine en een toepassing om de camera van je smartphone op afstand te bedienen, maar ook aan oplossingen om onder meer Google Maps, Google Agenda en Spotify te raadplegen/bedienen via het klokje. Van huis uit heeft de Fit 3 gelukkig al redelijk wat apps aan boord, waarvan er in dit artikel al verschillende de revue zijn gepasseerd. Andere voorbeelden zijn Weer, Zaklantaarn, Stress, Kompas, en een timer en stopwatch ontbreken uiteraard evenmin.

Conclusie

Bij een review van de Huawei Watch Fit 3 ontkom je onmogelijk aan een vergelijking met de Apple Watch. Uiterlijk zijn de klokjes amper van elkaar te onderscheiden! Ook qua functionaliteiten zijn er aardig wat gelijkenissen, al heeft de Apple Watch het grote voordeel dat je de snufjes zowat eindeloos kan uitbreiden met downloadbare apps. De Fit 3 moet het stellen zonder een dergelijk ecosysteem, maar de beschikbare toepassingen, en dan met name de apps om activiteiten te registeren, zijn wel prima uitgewerkt. Een enorme troef is de uitstekende autonomie van minstens zeven dagen (en hadden we al gezegd dat tien minuten laden volstaat voor een extra dag?). Al bij al kan deze Huawei Fit 3 dus zeker een interessant, want beduidend goedkoper alternatief zijn. Dat geldt zeker voor Android-gebruikers, want hun smartphones worden door de Apple Watch nog altijd niet ondersteund.

Richtprijs: vanaf 159,99 euro

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content