Samsung stopt veel preciezere sensor (met bloeddrukmeter) in wearables

Bioactive Sensor. © Samsung
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Op zijn Galaxy Unpacked-event onthult Samsung woensdag naar alle verwachting weer de nodige nieuwe (vouwbare) smartphones en wearables, waaronder misschien ook wel de langverwachte Galaxy Ring. Voorafgaand aan de lancering geeft de techreus alvast een voorproefje van de verbeterde BioActive Sensor die in de volgende generatie smartwatches de gezondheidsfuncties van de drager monitort.

De sensor werd door Samsung op drie manieren verbeterd. Het onderdeel kreeg betere fotodiodes, bijkomende kleurenleds en een betere verdeling van de leds over de sensor. De prestaties van de fotodiodes verdubbelden, claimt de fabrikant, waardoor ze in aantal konden worden verminderd van acht naar vier. Daardoor ontstond ruimte voor een aantal extra kleurenleds.

Bloeddruk

De nieuwe BioActive Sensor belandt naar verwachting in elk geval in de Galaxy Watch 7-serie. De component beschikt over blauwe, gele, violette en ultraviolette leds, naast een groter aantal groene, rode en infrarode leds. Ze hebben allemaal hun eigen taak, maar zorgen – in vergelijking met eerdere wearables – vooral voor meer precieze metingen én preventieve gezondheidsfuncties. Zo is de hartslagregistratie tijdens intensieve trainingen volgens Samsung met 30 procent verbeterd.

Naast andere gebruikelijke waarden (zoals slaapkwaliteit, stressniveaus en zuurstofniveaus) meet de nieuwe BioActive Sensor ook de bloeddruk, wat tamelijk uniek is voor een wearable. Al zal die feature niet meteen in alle markten beschikbaar zijn. Welke landen de Blood Pressure-functie wel krijgen, zal pas duidelijk worden na het Galaxy Unpacked-event. Wat wel al vaststaat, is dat de gebruiker zijn wearable elke vier weken dient te kalibreren met een traditionele bloeddrukmanchet, teneinde de nauwkeurigheid van de functie te garanderen. Samsung benadrukt verder dat de bloeddrukmeting niet bedoeld is om een traditionele diagnose of behandeling te vervangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content