Nieuwe AI-functies Google schrijven hele e-mails of presentaties

Een van Google's datacenters. © GF

Google heeft een nieuw pakket aan functies aangekondigd die werken met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Google komt nu met hulpmiddelen die gebruikers helpen hele e-mails of teksten te schrijven op basis van enkele steekwoorden.

Google hoopt met de nieuwe functies de concurrentie aan te gaan met generatieve AI-programma’s zoals ChatGPT en Dall-E, die op basis van ingevulde zoektermen zelf teksten of afbeeldingen creëren.

In Google Docs is het binnenkort dan ook mogelijk om op een lege pagina snel teksten te produceren na het invoeren van een paar steekwoorden. Nieuwe AI-functies moeten het ook mogelijk maken om een stroom aan e-mails in Gmail samen te vatten of te rangschikken. Ook kondigt het techbedrijf functies aan die automatisch beelden en geluidsfragmenten vinden voor presentaties.

Google benadrukt AI verantwoord in te willen zetten. Dat betekent dat gebruikers altijd het laatste woord hebben over de teksten of afbeeldingen die ze maken.

OpenAI

Google maakte ook bekend dat andere ontwikkelaars gebruik kunnen maken van sommige AI-modellen die de basis vormen voor nieuwe functies. Daarnaast gaat het bedrijf de samenwerking aan met meerdere op AI gerichte bedrijven en start-ups.

De aankondigingen zijn een antwoord op de producten waarmee OpenAI de afgelopen tijd kwam. Dat bedrijf is ver gevorderd met zogeheten generatieve AI, oftewel kunstmatige intelligentie die na eenvoudige aanwijzingen zelf teksten of beelden creëert. OpenAI kondigde net een nieuwe versie aan van zijn AI-platform GPT, waarmee Dall-E en ChatGPT werd gemaakt.

Voorloper

Google nam zich jaren geleden al voor om de grote voorloper op het gebied van AI te zijn. De snelle ontwikkeling van GPT door OpenAI zorgde volgens Amerikaanse media voor een crisissfeer bij het zoekmachinebedrijf, dat intern ‘code rood’ zou hebben afgekondigd om niet op achterstand te raken.

Concurrent Microsoft maakt naar verwachting donderdag bekend hoe het AI integreert in zijn Office-software. Dit bedrijf besloot onlangs om de komende jaren 10 miljard te investeren in OpenAI.

Partner Content