Falcon 9-raketten van SpaceX mogen weer de lucht in

De Amerikaanse luchtvaartregulator (FAA) heeft SpaceX opnieuw toelating gegeven om Falcon 9-raketten te lanceren. Eerder deze week had de FAA de raketten aan de grond gehouden na een zeldzaam incident.

Woensdag was een Falcon 9 met Starlink-satellieten opgestegen vanuit Florida. Nadat de lading met succes was afgezet, moest de eerste trap van de raket zoals gewoonlijk landen op een schip op zee. Dat proces, de grote innovatie van SpaceX, laat toe dit onderdeel steeds opnieuw te gebruiken en de kosten te beperken. Maar de eerste trap vatte vuur bij de landing op het schip, en viel zijwaarts om.
De Amerikaanse regulator besloot dezelfde dag een onderzoek te openen en de raketten tot nader order aan de grond te houden. Dat verbod is nu opgeheven, maar het onderzoek wordt wel voortgezet.

Polaris Dawn

Een langer vliegverbod zou impact kunnen hebben gehad op een aantal op til staande missies, zoals Polaris Dawn. Dat moet de eerste missie worden waarbij privépassagiers zich buiten het ruimteschip kunnen begeven, enkel beschermd door hun ruimtepak.

Daarnaast wordt eind september een Falcon 9 ingezet om twee astronauten naar het internationale ruimtevaartstation ISS brengen. Deze missie moet ook een uitweg bieden voor de twee astronauten die begin juni met een capsule van Boeing naar het ISS waren gevlogen voor een testmissie. Zij moeten veel langer dan gepland in het ISS blijven omdat de capsule niet voldoende veilig wordt geacht voor een terugkeer.

De NASA bevestigde vrijdag dat de astronauten Zena Cardman en Stephanie Wilson eind september niet zullen meevliegen met hun collega Nick Hague en de Russische kosmonaut Aleksandr Gorboenov. Op die manier is er op de terugvlucht in februari plaats voor de twee onfortuinlijke astronauten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content