Indiase maanlander veilig geland op zuidpool van de maan

De maan die opkomt achter de Taj Mahal. © Getty Images

De Indiase maanlander Chandrayaan-3 is woensdagmiddag, iets na 14.30 uur onze tijd, veilig geland op de zuidpool van de maan.

Het gaat om een dubbele primeur: het is voor het eerst dat een land erin slaagt om te landen op de nog grotendeels onbekende zuidpool van de maan. Daarnaast is het voor India de eerste succesvolle maanlanding. Daarmee treedt het land toe tot een select kransje. Eerder waren alleen de Verenigde Staten, de toenmalige Sovjet-Unie en China daarin geslaagd.

Enkele dagen geleden mislukte nog een Russische poging om op de zuidpool te landen. De Luna-25 sloeg te pletter op de maan.

‘Dit succes behoort de gehele mensheid toe’, aldus Indiaas premier Narendra Modi, die de landing volgde vanop de Brics-top in Zuid-Afrika. Op X, het vroegere Twitter, spreekt hij over ‘een historische dag voor de Indiase ruimtesector’.

Chandrayaan-3 werd ontwikkeld door de Indiase Ruimtevaartorganisatie (ISRO) en bestaat uit een landingsmodule genaamd Vikram, wat ‘moed’ betekent in het Sanskriet, en een rover, een mobiele robot, genaamd Pragyan (‘wijsheid’), die de chemische samenstelling van het maanoppervlak zal analyseren.

Bevroren water

Met de onbemande missie wil India een tweetal weken de zuidkant van de maan verkennen. Chandrayaan-3 moet helpen om meer te weten te komen over bevroren water op de maan. Dergelijk ijs zou onder meer nuttig kunnen zijn bij toekomstige bemande maanmissies. Ook schijnt de zon veel op de zuidkant van de maan, dus kunnen zonnepanelen er veel elektriciteit opwekken. Dat maakt de zuidpool op termijn interessant voor de bouw van een maanbasis.

De maanlanding betekent voor India een ferme opsteker. De missie wist ook meteen de mislukte vlucht van vier jaar eerder uit, toen het contact werd verloren kort voor de geplande landing.

De minister-president van India, Narendra Modi
De minister-president van India, Narendra Modi, spreekt de wereld toe, kort na de geslaagde landing van de Chandrayaan-3 op de lastig bereikbare zuidpool van de maan. © Reuters

Partner Content