SpaceX aangeklaagd voor discrimineren bij sollicitaties

© Getty Images

Raket- en satellietbedrijf SpaceX, dat eigendom is van miljardair Elon Musk, is aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie. SpaceX wordt verdacht van discriminatie van asielzoekers en vluchtelingen bij sollicitaties. Zo zouden ze onder meer stelselmatig zijn ontmoedigd om te solliciteren.

Ook heeft SpaceX personeel geworven met de vermelding dat het bedrijf enkel wettige staatsburgers kon aannemen. Daarbij deed SpaceX ten onrechte een beroep op wet- en regelgeving, stelt het ministerie van Justitie.

Als onderbouwing haalt het ministerie een naar eigen zeggen ‘discriminerend’ bericht aan dat eigenaar Musk in juni 2020 plaatste op X, het voormalige Twitter. ‘De Amerikaanse wet vereist ten minste een green card om bij SpaceX te worden aangenomen, omdat raketten geavanceerde wapentechnologie zijn’, schreef hij. Een zogeheten green card is een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

Volgens het ministerie nam SpaceX het aannemen van asielzoekers en vluchtelingen niet ‘op een eerlijke manier in overweging’ vanwege hun verblijfsstatus. Het ministerie eist daarom een vergoeding en achterstallig loon voor de asielzoekers en vluchtelingen die werden afgeschrikt om te solliciteren of zijn geweigerd bij SpaceX. Daarnaast kunnen er nog boetes volgen voor SpaceX, waarvan het bedrag dan moet worden vastgesteld door de rechter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content