SpaceX doet vanmiddag nieuwe poging om grootste raket tot nu toe te lanceren

Starship op het lanceerplatform in Texas. © SpaceX

Ruimtevaartbedrijf SpaceX doet donderdagmiddag een nieuwe poging om de grootste raket tot nu toe te lanceren. Maandag ging dat uiteindelijk niet door wegens een technisch probleem. Het is de bedoeling dat Starship tussen 15.28 uur en 16.30 uur Belgische tijd opstijgt.

Tussen de afgelaste lancering en de volgende poging moest minstens een tijdspanne zitten van 48 uur, nodig om alle systemen van de raket te resetten. Die nieuwe poging staat nu voor donderdag op het programma, vanaf de eigen ruimtebasis van SpaceX in de Amerikaanse staat Texas, aan de grens met Mexico.

De raket is bijna 120 meter hoog. Dat is tien meter hoger dan de Saturn V, de raket die tussen 1968 en 1972 mensen naar de maan en terug bracht. De nieuwste raket is ook twee keer zo hoog als de Space Shuttles. Het onderste deel is de zeventig meter lange Super Heavy-booster, met de motoren die ervoor moeten zorgen dat de raket opstijgt. Als dat werk erop zit, plonst de lanceerder in de Golf van Mexico. De vijftig meter lange Starship-capsule, waar later mensen in moeten komen te zitten, vliegt dan door. Hij gaat over de Atlantische Oceaan, zuidelijk Afrika, de Indische Oceaan, Indonesië en de Grote Oceaan. Na anderhalf uur en bijna een compleet rondje rond de aarde moet hij gecontroleerd neerkomen in de Grote Oceaan bij Hawaï.

Big Fucking Rocket

Aan het megaruimteschip is jaren gewerkt. Musk presenteerde de plannen in 2017. Het vaartuig heette toen Big Fucking Rocket, wat later werd gekuist tot Big Falcon Rocket. Eind 2018 koos SpaceX voor de naam Starship. Het vaartuig blijft in eerste instantie in de buurt van de aarde, maar het is de bedoeling dat hij ooit richting de maan en Mars gaat.

Het is nog niet bekend wanneer de eerste bemande vlucht met Starship wordt uitgevoerd. Op termijn zou het volgens SpaceX mogelijk moeten zijn om met dit ruimteschip wel honderd mensen tegelijk te vervoeren. Ergens in de komende jaren staat er eerst een toeristisch rondje rond de maan en terug op het programma. De plaatsen aan boord zijn gekocht door een Japanse miljardair, Yusaku Maezawa. Hij gaat zelf mee, en wil dan onder meer DJ Steve Aoki meenemen.

De lancering kan eerdaags live worden gevolgd via deze link.

Partner Content