Vlaanderen en de Europese Commissie willen extra investeren in imec

Eurocommissaris Thierry Breton en Luc Van den Hove (CEO imec)
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Vlaams minister-president Jan Jambon tekent vandaag een intentieverklaring om tot 750 miljoen euro te investeren in het onderzoekscentrum imec.

Het gaat om een extra investering, bovenop de jaarlijkse subsidie van 120 miljoen euro die imec nu van de Vlaamse overheid krijgt, zo schrijf de Tijd. Specifiek moet het geld gaan naar een nieuwe clean room, een schokbestendige en volledig stofvrije ruimte waarin de nieuwste (nano-)computerchips kunnen worden ontwikkeld en getest. Die cleanroom zal volgens het plan gebouwd worden door een vennootschap waarin de Vlaamse regering investeert, en imec zal het geld dan via een huurcontract terugbetalen.

De investering hangt echter niet alleen van Vlaanderen af, maar ook van de Europese Commissie. Imec onderhandelt momenteel met de EU voor een subsidie die tot 750 miljoen euro kan oplopen, de Vlaamse regering wil dan de bereikte som verdubbelen. Naast die overheden zullen overigens ook andere bedrijven, zoals chipmachinemaker ASML bijdragen aan de nieuwe cleanroom, die wordt gezien als strategisch belangrijk voor Europa.

Imec is een wereldspeler op het vlak van onderzoek, en dan zeker als het gaat om computerchips. De organisatie werkt daarvoor samen met verschillende spelers in de sector, waaronder Samsung, TSMC, ASML en meer, zo vertelde CEO Luc Van den hove onlangs nog aan Data News.

Die unieke positie maakt imec ook goed geplaatst voor de plannen van de Europese Commissie, die met de Chips Act meer chips in onze regio wil laten ontwikkelen en produceren. Het aandeel van Europa in de wereldwijde chipproductie moet volgens dat plan tegen 2030 opgeschroefd worden van de huidige 9% naar 20%. Daarvoor heeft de Commissie 43 miljard euro veil.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content