Instagram en Facebook vragen gebruikers om identiteitsbewijs

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Vorige week werd verschillende gebruikers plots de toegang tot Instagram en Facebook ontzegd, waarna ze hun identiteitskaart moesten laten zien.

Vorige week werd verschillende gebruikers plots de toegang tot Instagram en Facebook ontzegd, waarna ze hun identiteitskaart moesten laten zien.

Gebruikers die inbreuk gepleegd zouden hebben op de gebruikersvoorwaarden, moeten hun account verifiëren door een foto van hun identiteitskaart te uploaden. Voor Instagram en moederbedrijf Facebook is dit ‘gebruikelijk’, zo meldt een woordvoerder van de fotodienst.

Dit is vooral in het geval van Instagram contradictorisch, aangezien de foto-app in zijn algemene voorwaarden met geen woord rept over het verplicht gebruik van een echte naam – op Facebook moet je wel met je officiële naam inloggen, op Instagram bulkt het van de schuilnamen.

Op de koop toe werden niet alle identiteitsbewijzen aanvaard, en werden sommige gebruikers per e-mail ook nog eens gevraagd om meer persoonlijke documentatie zoals hun geboortedatum op te sturen.

Eind vorig jaar deed Instagram al een omstreden zet door nieuwe algemene voorwaarden voor te stellen, waarin stond dat de foto’s van gebruikers door Instagram verder verkocht mochten worden, zonder toestemming en zonder compensatie. Na hevig protest, werden deze voorwaarden na enkele dagen wel weer teruggedraaid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content