Instagram kan je eetlust verpesten

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Een overdaad aan foto’s van voedsel op Instagram of Pinterest brengt een gevoel van verzadiging teweeg, zo blijkt uit een onderzoek van een Amerikaanse universiteit.

Als je de hele dag naar foto’s van voeding zit te staren op Instagram of Pinterest, zal je volgende maaltijd je misschien minder voldoening geven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Brigham Young University (BYU), dat gepubliceerd werd in de Journal of Consumer Psychology.

“De foto’s zorgen ervoor dat je het voedsel al beu bent zonder ervan gegeten te hebben. Noem het zintuiglijke verveling”, licht BYU-professor Ryan Elder toe. Samen met zijn collega Jeff Larson, vroeg hij 232 mensen om een hele reeks foto’s van eten te bekijken en beoordelen.

Zo kreeg een deel van de bevraagden 60 foto’s van zout eten zoals chips, pretzels en frieten te zien. Nadien kregen ze zoute nootjes voorgeschoteld. Daar genoten ze naar eigen zeggen minder van dan gewoonlijk, ook al stonden er helemaal geen nootjes op de foto’s. Volgens de onderzoekers raakten de respondenten dankzij het overdadige aantal foto’s gewoon verzadigd wat zout eten betreft.

“Als je ten volle wilt genieten van je voedingsconsumptie, vermijd je beter te veel foto’s van eten”, aldus Larson. “Ook ik werd tijdens het onderzoek een beetje ziek van al die prentjes van zoetigheden.”

Maar, zo zeggen de onderzoekers, je moet echt al een noemenswaardig aantal foto’s bekijken om erdoor verzadigd te raken. Als je dus maar een beperkt aantal vrienden hebt die foto’s van voedsel posten op Instagram of Pinterest, mag je hen gerust blijven volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content