Intel Atom-chipset voorgesteld op CeBIT

De kogel is door de kerk: de nieuwe, kleine en vooral energiezuinige Intel-chips hebben met Atom eindelijk een naam gekregen. De Amerikaanse chipsproducent drijft met de Atom-familie de energieconsumptie van processoren terug met meer dan 50 procent.

De kogel is door de kerk: de nieuwe, kleine en vooral energiezuinige Intel-chips hebben met Atom eindelijk een naam gekregen. De Amerikaanse chipsproducent drijft met de Atom-familie de energieconsumptie van processoren terug met meer dan 50 procent.

Zelfs voor CeBIT gisterenavond officieel uit de startblokken schoot, was al duidelijk dat de ‘nettop’ één van de grote trends gaat zijn op deze editie. De ‘netbook’, ‘nettop’ of ‘subnotebook’ is een superkleine en erg goedkope laptop, die weinig verbruikt en in de eerste plaats ontworpen is om online te gaan. Tal van bekende en minder bekende informaticabedrijven stellen hun eerste modellen dezer dagen voor aan het grote publiek.

Chipfabrikant Intel speelde vandaag meteen in op de trend met de voorstelling van de nieuwe Atom-chips. Het gaat om een eerder aangekondigde familie van zuinige processoren die speciaal voor kleine apparaten of ‘mobile internet devices’ (MID’s) ontworpen zijn. Met de introductie wil de Amerikaanse chipsproducent ook zijn veertigste verjaardag onder de aandacht brengen.

“Alle studies wijzen uit dat consumenten het internet voornamelijk gebruiken om hun sociale netwerk te onderhouden”, vertelde vice president en general manager Christian Morales van Intel Europe. “In dat verhaal worden mobiele toestellen steeds belangrijker. Want gebruikers willen overal toegang kunnen krijgen tot het net, op eender welk toestel.”

De nieuwe Intel Atom processoren, de kleinste chips ooit gebaseerd op het 45 nanometer platform, moet het de fabrikanten van zulke toestellen gemakkelijker maken. Ook het verbruik daalt spectaculair en situeert zich tussen 0,6 en 8 watt. Ter vergelijking: de gangbare Mobile Core 2 Duo chips hebben een tdp rond de 35 watt.

Intel introduceert meteen ook een platform voor zijn Atom-processoren: Intel Centrino Atom. Het Intel Centrino Atom-platform bestaat uit een Intel Atom-processor, een Intel 945GSE-chipset en een wireless radiochip. De uitrol van de Atom is gepland voor deze zomer en moet een flinke boost geven aan de verkoop van mobiele apparaten die in de broek- of jaszak passen.

Hebben we al gezegd dat de Atom ook erg klein is? Een processor meet 25 vierkante mm, en bestaat uit 47 miljoen transistors. Op een muntje van 10 eurocent passen 11 Atom-processoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content