Intel Atom voor Windows 8-tablets

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De nieuwe Intel Atom processor mikt op stroomzuinige Windows 8 tablets, met enterprise voorzieningen.

De nieuwe Intel Atom processor mikt op stroomzuinige Windows 8 tablets, met enterprise voorzieningen.

De introductie van Intel’s nieuwste Atom processor – de Z2760, voorheen ‘Clover Trail’ – ging gepaard met het voorstellen van een rist Wndows 8 gesteunde tablets door Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, LG Electronics, Samsung en ZTE. Die boden een mix van inputmiddelen als aanraakgevoelige schermen, stylussen en optionele toetsenborden, maar steeds onder Windows 8. Intel claimt dat deze voor Windows 8 geoptimaliseerde dual core processor resulteert in toestellen met een lange gebruiksduur op een batterijlading, goed voor drie weken in een geconnecteerde stand-by toestand.

Zo wordt ondersteuning geboden voor Wi-Fi, 3G en 4G LTE. Daarnaast biedt de processor ook een maximaal vermogen dank zij ‘Burst’ technologie en hyperthreading. Een geïntegreerde beeldsignaalprocessor (image signal processor) kan zowel een hoofdcamera (8megapixel) als een tweede camera (2,1 megapixel) aan.

Intel mikt naast consumententoestellen ook uitdrukkelijk op de bedrijfsmarkt, met voorzieningen als ‘secure boot ‘ en hardware-ondersteunde AES encryptie. Er wordt tevens benadrukt dat dergelijke systemen zich vlot in bestaande enterprise-infrastructuren inpassen en zich ook perfect lenen voor het creëren van inhoud, tegenover tablets die veeleer op het consumeren van inhoud zijn gericht.

Voor Intel is deze processor dan ook een hoeksteen om in de komende jaren zijn positie te behouden, nu steeds meer gebruikers overstappen op tablets en smartphones, weg van desktop en notebook systemen. Een aantal analisten menen dan ook dat Intel pas sinds vorig jaar de tablet dreiging echt serieus in beginnen nemen. Met deze processor moet het mogelijk zijn, zo klinkt het, om toestellen te bouwen die voldoende verschillen van meer informatie-consumptie gerichte apparaten, zodat ze naast elkaar kunnen bestaan. Een mogelijk haar in de boter zijn evenwel de plannen van Microsoft om Windows 8 ook op ARM-processor gesteunde toestellen aan te bieden.

Partner Content