Intel bakt chips speciaal voor datacenter

. © Intel

Intel heeft een compleet nieuwe processorfamilie, de Xeon D-1500, geïntroduceerd. De chipfamilie is bedoeld voor gebruik in zware servers.

De Xeon-D is een System on a Chip (SoC), die dient als basis voor volgende chipfamilies die zijn bedoeld voor het datacenter. Vooral gericht op de grote groei op het gebied van data. Inmiddels hebben al 50 partners aangekondigd dat zij de chip zullen gebruiken in hun apparatuur.

Rekenkracht

Chips hebben voldoende rekenkracht om ook Software Defined Networks in goede banen te leiden. WhatsApp schrijft bijvoorbeeld 25 miljoen nieuwe gebruikers per maand in. Daar moet voldoende rekenkracht voor aanwezig zijn. De Xeon-D heeft, volgens benchmark tests maximaal 3,4 keer zoveel rekenkracht als de Atom C2750. Intel benadrukt dat de nieuwe chips uitsluitend bedoeld zijn voor gebruik in servers. Er wordt momenteel niet gedacht aan een versie van de chip die kan worden toegepast in consumentenproducten. Wel zullen technieken die voor de Xeon worden ontwikkeld op termijn ook in eenvoudigere chips van het bedrijf terecht komen.

Technologie

De Xeon-chips hebben een spoorbreedte van 14 nanometer. Op de chip zit een geïntegreerde Ethernet-module, zodat vanuit de processor direct kan worden gecommunicerd met netwerken. De SoC’s kunnen direct communiceren met DDR4 DIMM’s, waarbij gebruik kan worden gemaakt van 12 MB Level-3 cache op de chip. Het werkgeheugen kan 128 GB groot zijn, waarbij directe adressering tot de mogelijkheden behoort.

Leverbaar

Direct verkrijgbaar zijn 2 processorpackages, de D1540 en de D1520. De eerste heeft 8 rekenkernen, de tweede heeft er 4. Beide chips gebruiken maximaal 45 watt, waardoor ze niet al te veel warmte produceren die door de koeling moet worden afgevoerd. Beide chips hebben een geïntegreerde Ethernet-aansluiting, met 2 poorten van 10 Gb elk.

Bron: Automatiseringgids.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content