Intel-CEO verkocht aandelen toen hij op de hoogte was van veiligheidslek

Brian Krzanich, CEO van Intel. © .

Brian Krzanich, CEO van Intel, heeft eind vorig jaar een groot pakket aandelen van zijn bedrijf verkocht, terwijl hij al op de hoogte was van een ernstig veiligheidslek bij de computerchips van Intel. Dat bericht de Amerikaanse zender CNBC, op basis van meerdere bronnen.

Volgens een woordvoerster van Intel had de verkoop niets te maken met het veiligheidslek. Toch dreigt de man zich te moeten verantwoorden voor handel met voorkennis. Pas deze week kreeg het grote publiek lucht van de problemen. Miljoenen pc’s, laptops en gsm’s wereldwijd zouden geïmpacteerd zijn.

CNBC verwijst naar een document van de Amerikaanse beurswaakhond SEC van eind november, waaruit blijkt dat Krzanich zo’n 644.135 aandelen had verkocht, tegen een gemiddelde koers van 44,05 dollar per stuk. De topman had de aandelenopties eerder nog kunnen kopen tegen een koers tussen 12,985 dollar en 26,795 dollar. Daarna verkocht hij nog eens 245.743 aandelen. Krzanich bezit nu nog 250.000 Intel-aandelen, wat het minimum is voor een CEO van het technologiebedrijf. De transacties brachten hem zo’n 25 miljoen dollar op.

Krzanich stelde op 30 oktober, een maand voor de feitelijke verkoop, een document met zijn plannen op. De verkoop gebeurt dan automatisch. Deze procedure moet voorkomen dat men later zou beschuldigd worden van handel met voorkennis. Maar volgens CNBC was het bedrijf, net als andere chipfabrikanten, al sinds juni op de hoogte van het veiligheidslek.

Partner Content