Intel cijfers weerspiegelen pc terugval

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Intel rapporteert voor zijn eerste kwartaal een omzet van 12,6 miljard dollar, met een daling van 7 procent, en dat in de verschillende productgroepen. Op jaarbasis wordt wel nog een ‘single digit’ groei voorzien.

Met de echo’s van de Gartner studie en IDC studie over de terugval van de pc-verkoop (ten gunste van tablets) in het achterhoofd, kan de opmerking van Intel president en ceo Paul Ottelini over de omzet worden begrepen: “Gezien de zwakke markt, heeft Intel in het eerste kwartaal goed gepresteerd.” Met deze kwartaalomzet komt Intel lichtjes onder de verwachtingen uit, maar ongeveer conform zijn eigen verwachtingen.

Bij het uitsplitsen van de kwartaalomzet van 12,6 miljard dollar over de verschillende productgroepen bleek evenwel de terugval duidelijk. De PC Client Group scoorde 8 miljard dollar, of 6,6 procent minder dan het voorgaand kwartaal en 6 procent minder dan het eerste kwartaal van vorig boekjaar. Ook de Data Center Group scoorde respectievelijk 6,9 en 7,5 procent minder, voor een omzet van 2,6 miljard dollar en de Intel Architecture Group min 3,9 en 9 procent, voor een omzet van 1 miljard dollar. Het netto inkomen bedroeg 2 miljard dollar, of 17 procent minder dan het voorgaand kwartaal, met een bruto marge 56 percent (min 2 procent ten opzichte van het voorgaand kwartaal). , of min 2 en 8 procentpunten. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (plus MG&A) bleven op ca. 4,6 miljard dollar.

Marktwaarnemers hebben al eerder opgemerkt dat Otellini – die in mei van dit jaar vertrekt als ceo en president – onvoldoende heeft ingespeeld op de markten van tablets en mobiele telefoons, maar zelf stelt hij “opgetogen te zijn over wat de toekomst voor het bedrijf biedt.” Otellini verwijst hierbij naar de nieuwe Haswell processoren, maar ook processoren voor tablet en smartphone producten, die er aan komen.

Met deze resultaten pakte Intel niet uit met onaangename verrassingen, en het aandeel reageerde dan ook nauwelijks. Voor het tweede van het jaar rekent Intel op een aantrekkende economie, wat moet resulteren in een omzetstijging met een ‘single digit’, wellicht zelfs ‘double digit’ percentage;

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content