Intel creëert Internet of Things-platform

© Reuters
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Intel brengt zijn jarenlange ontwikkelingen inzake het Internet of Things samen in een geïntegreerd IoT-platform, inclusief een sterke privacy-technologie.

Na jarenlange aandacht voor sensoren en netwerken voor sensoren, heeft Intel op een IoT Insights Day een aantal Internet of Things-ontwikkelingen samengebracht in één referentieplatform, onder meer voor verdere ontwikkelingen door derden.

In het platform plaatst Intel zijn IoT-gateways, gecombineerd met het Wind River Edge beheersysteem. Met dat laatste moet het mogelijk zijn om door een cloud-connectie aangesloten ’things’ te configureren, en respectievelijk het dataverkeer te regelen.

Voor de beveiliging van de toegang tot de gateways en de aangesloten toestellen wordt gebruik gemaakt van beveiligingstechnologie van McAfee. Bijzondere nadruk wordt gelegd op McAfee’s Enhanced Privacy Identity (EPID), waardoor data uit aangesloten toestellen met bescherming van privacy kunnen worden verzameld en aangewend. EPID werd voorgesteld als een onderdeel van standaarden, zoals ISO 20008 en ISO 20009, evenals de Trusted Computing Group.

Na de overname van Mashery vorig jaar, biedt Intel dankzij Mashery’s api-beheertechnologie ook mogelijkheden voor derden om bijkomende toepassingen op en rond dit IoT-platform te creëren.

Intel kondigde overigens nieuwe en meer uitgebreide samenwerkingsakkoorden met bedrijven aan, zoals Accenture (rond data analytics), Booz Allen Hamilton (o.a. in sectoren als gezondheidszorg, transport, energie en defensie), Capgemini (o.a. inzake energiebeheer), Dell (o.a. ‘smart cities’), HCL, NTT Data, SAP (o.a. in combinatie met het HANA in-memory platform), Tata Consultancy Services (o.a. inzake ‘asset management’ in ‘smart’ omgevingen) en Wipro (o.a. huisautomatisering- en beveiliging).

Partner Content