Intel focust op de cloud met nieuwe Xeon-processors

© Belga
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Intel heeft op CeBIT in Hannover een nieuwe reeks Xeon-processors voorgesteld. De Xeon E5-2600 familie zou 80 procent performanter zijn dan de vroegere reeksen, en tegelijk minder energie verbruiken.

Intel heeft op CeBIT in Hannover een nieuwe reeks Xeon-processors voorgesteld. De Xeon E5-2600 familie zou 80 procent performanter zijn dan de vroegere reeksen, en tegelijk minder energie verbruiken. De nieuwe Xeon-processors zijn volgens Intel speciaal ontworpen om de groei in datatrafiek aan te kunnen. De chipbakker schat dat die groei op 33 procent per jaar zal afklokken tot 2015. Intel heeft zijn nieuwe platform intussen al verscheept naar serverboeren als HP, Dell, IBM, Oracle en Cisco.

Rivaal AMD laat zich intussen evenmin onbetuigd, en investeert fors in enterprise processoren. Vorige week nog kondigde het bedrijf aan dat het SeaMicro wil overnemen voor 334 miljoen dollar, een bedrijf gespecialiseerd in zuinige microserver technologie.

AMD verloor de voorbije jaren heel wat terrein ten opzichte van Intel in de servermarkt, maar hoopt nu dat het opslokken van SeaMicro kan helpen om flink te groeien in de markt van de energie-zuinige oplossingen voor de grote datacenters.

Het Intel-management maakt zich alvast weinig zorgen. De Xeon E5 familie zou immers tot 50 procent zuiniger en efficiënter zijn dan de vorige generatie processoren.

“Ook wij hebben naar SeaMicro gekeken”, klonk het in Hannover, “die jongens zijn naar heel wat bedrijven gestapt met hun technologie. We waren niet echt onder de indruk, en vanaf het moment dat we wisten dat AMD geïnteresseerd was, hebben we alle gesprekken stopgezet.”

Mobile

Hoewel Intel achterblijft op Qualcomm en Samsung op het vlak van processoren voor smartphones en tablets, stipt het management toch aan dat de serverbusiness óók profiteert van de snelle groei in de mobiele markt.

De populariteit van smartphones en andere mobiele gadgets vergroot immers de nood aan gigantische datacenters voor het stockeren van de informatie. Enkel en alleen al om tegemoet te kunnen komen aan de noden van Apple, Facebook en Google zouden de uitgaven voor datacenters in 2012 aangroeien met maar liefst 49 procent.

Intel gaf op CeBIT tenslotte nog enkele voorbeeldjes van waar en hoe de nieuwe Xeon-reeks zal worden ingezet. Onder meer BMW gebruikt Xeon-gebaseerde servers om zijn wagens te linken aan het internet.

“Straks rijden er meer dan 10 miljoen geconnecteerde wagens rond, goed voor een datavolume van 1 terabyte per dag”, wist VP it-infrastructuur Mario Muller van BMW.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content