Intel introduceert nieuwe Xeon-familie

Onder de naam E7 v2 lanceert Intel nieuwe chips die het wil inzetten voor big data en real time analyse.

Onder de naam E7 v2 lanceert Intel nieuwe chips die het wil inzetten voor big data en real time analyse.

De serverchips komen in 21 verschillende uitvoeringen met zes tot vijftien processorkernen. Ze zijn geschikt voor servers tot 32 sockets en ondersteunen tto 1,5 terabyte geheugen, een verdubbeling ten opzichte van de vorige generatie. Met Intel Integrated I/O, Intel Data Direct I/O en ondersteuning van PCIe 3.0 belooft de chipfabrikant vier keer de I/O bandbreedte ten opzichte van de vorige versie.

Intel benadrukt bij de aankondiging dat de chips uitermate geschikt zijn voor de verwerking van big data. Een markt die tegen 2017 nog met 27% zal groeien tot 32,4 miljard dollar volgens een IDC-studie van 2013.

De nieuwe generatie focust ook op betrouwbaarheid met het oog op bedrijfskritische applicaties. Dat moet geplande en ongeplande downtime minimaliseren. In totaal belooft het bedrijf dat de nieuwe generatie tachtig procent sneller en een TCO heeft die tachtig procent lager ligt dan andere RISC-architecturen.

21 systeemfabrikanten hebben intussen al laten weten dat ze platformen op basis van de Xenon E7 v2 zullen aankondigen. Het gaat daarbij om Asus, Bull, Cisco, Dell, EMC, Fujitsu, Hitachi, HP, Huawei, IBM, Inspur, Lenovo, NEC, Oracle, PowerLeader, Quanta, SGI, Sugon, Supermicro, Unisys en ZTE. Daarnaast ondersteunen vele aanbieders van analysesoftware de Xeon-processor E7 v2-familie, inclusief Altibase, IBM, Microsoft, Oracle, Pivotal, QlikView, Red Hat, SAP, SAS, Software AG, Splunk, Sungard, Teradata, TongTech, Vertica en YonYou.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content