Intel komt met nieuwe low cost SoCs

Brian Krzanich, CEO van Intel. © .
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Ceo Brian Krzanich van Intel heeft op het Mobile World Congres Intels nieuwe low-cost ‘system-on-a-chip’-platform (SoC) voor telefoons, phablets en tablets aangekondigd. Onder meer Jolla en Asus gaan mobiele toestellen op basis van deze SoCs leveren.

De nieuwe Intel Atom x3 processorserie (codenaam SoFIA) is Intels eerste geïntegreerde communicatieplatform voor goedkope smartphones, phablets en tablets. De chips zijn voorzien van 64-bit multi-core Atom-processors en bieden 3G of 4G LTE-connectiviteit.

Nieuw aan dit SoC-platform is dat het de applicatieprocessor, beeldprocessor, graphics, audio, connectiviteit en de componenten voor stroombeheer in een enkele chipset integreert. Hierdoor kunnen fabrikanten gemakkelijker aantrekkelijk geprijsde tablets, phablets en smartphones maken voor de snelgroeiende instapmarkten.

Twintig bedrijven, waaronder Asus en Jolla, hebben al aangegeven ontwerpen gebaseerd op Intel Atom x3 op de markt te gaan brengen.

Cherry Trail

Voorts introduceert de Amerikaanse chipbakker ook zijn eerste 14nm Intel Atom SoC, de Intel Atom x5 en x7 processorreeks (codenaam Cherry Trail) voor tablets en 2-in-1’s met kleine schermen.

Deze chips bieden 64-bit ondersteuning aan voor Windows- en Androidtoestellen en er is een optie voorzien voor LTE Advanced-connectiviteit. Deze SoCs zijn vooral bedoeld voor midrange en high-end toesetllen.

Conflict-vrij

De nieuwe processors zouden ook ‘conflict-vrij’ zijn, wat zoveel wil zeggen als dat ze geen mineralen bevatten (tin, tantalium, wolfraam en/of goud) die indirect schendingen van de mensenrechten in de Democratische Republiek Congo financieren.

Onder meer Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo en Toshiba zullen mobiele toestellen op basis van dit platform gaan leveren. De eerste apparaten zullen naar verwachting in de eerste helft van dit jaar op de markt komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content