Intel lanceert zakelijke Skylake vPro chips

Skylake gebruikt net zoals voorganger Broadwell het 14 nanometer-proces. Op de foto zien we een wafer waaruit de chips worden gesneden. © Intel

In navolging van de Skylake processorreeks voor consumenten krijgt ook de zakelijke markt een eigen versie. Die zet vooral in op samenwerking en extra beveiligingsfuncties.

Met het Skylake platform belooft Intel 2,5X meer prestaties, drie keer betere autonomie en een vier keer snellere terugkeer uit slaapstand ten opzichte van een laptop van vijf jaar oud. Ook de desktopchips worden dit jaar opgefrist naar Skylake, nadat zij de vorige generatie (Broadwell) oversloegen.

vPro is in weze dezelfde chip als de gewone Skylake processor, maar dan uitgerust met enkele zakelijke features. Zo is er Intel Unite, een samenwerkingsoplossing om pc’s (ook niet-vPro’s) vlot hun scherm te laten delen met de zaal.

Intel Skylake
Intel Skylake© Intel

SMB Advantage is er voor de kmo-markt en focust op veilig chatten en bestanden delen met collega’s, inclusief integratie met Lync en Skype. Dat moet volgens Intel kleinere ondernemingen meer betrouwbare tools geven om onderling te communiceren zonder te moeten terugvallen op minder betrouwbare gratis webtools of dure collaboration tools.

Multi factor authenticatie

Maar het voornaamste paradepaardje is Intel Authenticate. Hier wil Intel voorkomen dat iemand met onze gegevens inlogt. Zo kan je als administrator multi factor authenticatie toevoegen.

Het leuke aan dat laatste is dat je als beheerder zelf kiest wat je wanneer toepast: een pincode, een toestel (smartphone of wearable) dat nabij is, het detecteren van het bedrijfsnetwerk, een vingerafdruk of een combinatie van die dingen. Zo kan je bijvoorbeeld bepalen dat je pc onvergrendeld blijft als hij op het bedrijfsnetwerk zit. Maar dat hij wel meteen vergrendelt als je op een onbekende locatie bent en je gsm (die via bluetooth met je pc is verbonden) langer dan vijf seconden niet gedetecteerd werd. Of dat je op het werk enkel met een pincode moet inloggen, maar elders met een vingerafdruk en een pincode.

Een uitgebreider verslag van de Intel Skylake vPro-reeks lees je in Data News van 5 februari 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content