Intel met internet op zak

De tweede dag van het Intel Developer Forum stond geheel in het teken van ‘mobility’ en Intels draadloze breedbandconnectietechnologie, WiMAX.

De tweede dag van het Intel Developer Forum stond geheel in het teken van ‘mobility’ en Intels draadloze breedbandconnectietechnologie, WiMAX.

Een studie van de markt leert dat gebruikers in toenemende mate mobiele systemen als notebooks verkiezen boven desktops en Intel werkt druk aan de optimalizering van de factoren die dergelijke systemen nog aantrekkelijker moeten maken. Zo stelt Dadi Perlmutter, senior vice-president en general manager van de Mobility group bij Intel, dat naar een optimaal evenwicht tussen performantie en stroomverbruik (met het oog op een maximale autonomie) wordt gestreefd.

Cruciaal hierbij zijn de Penryn mobile processor – een 45nm refresh van de ‘Santa Rosa’ Centrino-technologie – en volgend jaar de nieuwe Montevina. Tevens komt in 2008 de ‘Echo Peak’-module, die WiFi en WiMAX integreert. Voorts werd gemeld dat Option de eerste prototypes klaar heeft van een 3G module, het resultaat van een overeenkomst eerder dit jaar.

Veel aandacht werd ook besteed aan de ontwikkeling van nieuwe Ultra Mobiele PC’s (UMPC’s) en Mobile Internet Devices (MIDs), die een breed spectrum aan ultramobile toestellen met een volwaardige toegang tot alle internetsites moet opleveren. Anand Chandrasekher, vice-president en general manager van de Ultra Mobility Group verwees hierbij naar het ‘Menlow’ platform (op basis van de Silverthorne processoren) dat bijzonder compacte toestellen in zakformaat zal mogelijk maken.

Dat zal vervolgens worden opgevolgd door Moorestown-platform, dat zal bestaan uit een ‘system on a chip’ en een Communications hub. Het bedrijf heeft met het oog op deze UMPC’s en MIDs akkoorden en samenwerkingsverbanden met producenten van toestellen (o.a. Asus, BenQ, Panasonic, LG etc), maar ook met softwarebouwers (zoals Canonical/Ubuntu, Adobe, …).

Intel benadrukte tevens dat WiMAX als draadloze breedbandtechnologie goede vooruitgang boekt, met testprojecten in een hele reeks landen. Naast Sprint en Clearwire (die volgend jaar hun diensten zouden leveren aan 150 miljoen mensen in Noord Amerika), werd tevens aangekondigd dat Intel en het Japanse KDDI een initiatief in Japan willen opzetten.

Desgevraagd, gaf Intel toe dat allicht de doorbraak in Europa wat achterop zal lopen, althans in de meer mature markten waar de gevestigde ‘operators’ (al te) zwaar hebben geïnvesteerd in 3G. De nieuwe groeimarkten in Europa zouden dan wellicht wel makkelijker WiMAX overwegen. De beslissing om van de ITU om WiMAX ook in het spectrum van 3G toe te laten, zou dan weer een hulp zijn in de meer gevestigde markten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content