Intel met Linux PC

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Intel brengt voor ontwikkelaars in de industriële en ingebdde systeemwereld een goedkope PC-kaart met Linux uit in de VS.

In het spoor van populaire ‘kale’ systemen (enkel een motherboard) als de ARM-gesteunde Raspberry Pi en de Arduino kits, brengt ook Intel een goedkoop open source ontwikkelingssysteem uit, op basis van een Atom processor. Aangeduid als de ‘Minnowboard’ werd het systeem ondergebracht bij een gelijknamige organisatie, ‘minnowboard.org’, om de groei van een gemeenschap rond dit systeem te stimuleren. De organisatie wordt onder meer door CircuitCo (de bouwer van de kaart) en Intel’s Open Source Technology Center gesteund, met het oog op de ontwikkeling van open source systemen op basis van Intel-processoren.

Hardwarematig beschikt de ‘Minnowboard’ over een 1GHz 32-bit Atom processor, 1GB geheugen, HDMI, USB en Ethernet, evenals een aantal input/output faciliteiten voor experiment-doeleinden. De mogelijkheid bestaat ‘dochterkaarten’ (Lures) te ontwikkelen en te koppelen aan het systeem. De prijs bedraagt 199 dollar, wat het systeem wel heel wat duurder maakt dan de Raspberry Pi, die je voor minder dan 40 euro koopt.

Open Source

De Minnowboard is wel een eerste ‘open source PC’ voor Intel, en maakt gebruik van de Angstöm distributie van Linux – een versie die verschillende initiatieven uit de wereld van ingebedde systemen verenigt. Deze versie is tevens bestemd voor gebruik in mobiele toestellen, settop boxen, en alle mogelijke toestellen die in netwerken kunnen worden gekoppeld. Deze versie kadert tevens in het Yocto project, dat specifiek tools en software voor gebruik in kleine en ingebedde systemen beoogt.

Voor de liefhebbers: Yocto- (symbool: y) is momenteel het ‘kleinste’ voorvoegsel in het metriek systeem, goed voor ’10 tot de min 24 ste’ (10-24). Het wordt onder meer gebruikt om de restmassa van subatomaire deeltjes aan te geven, zoals de restmassa van een proton: 1,6726 yg. (Bron: Wikipedia).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content