Intel PC- en mobiele processoren onder één dak

© Belga
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Intel gaat de ontwikkeling en productie van processoren voor PC’s en smartphones samen in een nieuwe groep onderbrengen, aldus de Wall Street Journal.

De Wall Street Journal verwijst naar een interne e-mail van Intel ceo Brian Krzanich, waarin wordt aangekondigd dat een nieuwe groep – de Client Computing Group – voortaan de ontwikkeling van zowel de Core processoren voor PC’s als de Atom prcessoren voor mobiele toestellen voor zijn rekening neemt. Hiervoor wordt de verlieslatende Mobile and Communications Group opgesplitst en het deel dat modems ontwikkelt, ondergebracht in een nieuwe ontwikkelingsgroep rond draadloze producten.

Kruisbestuiving

Intel stelt dat de nieuwe structuur zo beter aansluit op de veranderingen in de markt, waar hybriede toestellen (combinatie laptop/tablet, waarvoor Intel de Core M aanbiedt) de grenzen tussen verschillende productgroen doen vervagen. “De markt blijft in snel tempo veranderen, en we moeten nog sneller veranderen om een voorsprong te houden,” haalt de Wall Street Journal ceo Brian Krzanich aan.

Belangrijker allicht is dat waarnemers verwachten dat de mobiele processoren nu een gelijke aandacht als de (hogere marge) PC processoren, met snellere toegang voor de Atom chips tot de modernste productietechnologieën. Zo wijzen ze er op dat de jaarlijkse afwisseling van nieuwe productietechnologie en nieuwe microarchitectuur de Core processoren tot topproducten in de pc-wereld hebben gemaakt, terwijl die cyclus niet was weggelegd voor de Atom processoren. Voorts wordt ook uitgekeken naar een mogelijke kruisbestuiving tussen de twee processorgoepen, waarbij de Atom zou genieten van architectuurelementen uit de Core wereld, Dat zou dan de positie van de Atom procucten in de concurrentiestrijd met de ARM-processoren verbeteren. De Core producten zouden dan hun profijt kunnen doen met de verpakkingstechnologie zoals ontwikkeld voor de Atoms.

De nieuwe Client Computing Group moet vroeg volgend jaar officieel het daglicht zien, en zou worden geleid door Kirk Skaugen, die nu aan het hoofd van de PC Client Group staat.

Volgens cijfers van Intel heeft de Mobile and Communications Group in het derde kwartaal een (operationeel) verlies geleden van meer dan 1 miljard dollar. Dat zou onder meer het gevolg zijn van Intels investeringen om producenten te helpen bij het gebruik van mobiele processoren in hun toestellen. Intel stelt zich daarbij tot doel dit jaar 40 miljoen tablets met Intel chips op de markt te brengen.

Partner Content