Intel stopt met MeeGo

© Intel

Intel gaat stoppen met het mobiele besturingssysteem MeeGo.

Intel gaat stoppen met het mobiele besturingssysteem MeeGo, dat oorspronkelijk met Nokia werd ontwikkeld.

MeeGo is gebaseerd op Linux en verscheen uiteindelijk op slechts één Nokia-toestel, de N9. Ook Acers tablet Iconia M500 gebruikt MeeGo. Nokia was de grote partner van Intel in het project MeeGo, maar nu het met Microsoft de afspraak heeft Windows Phone als primair besturingssysteem te gebruiken, is die samenwerking afgezwakt. Intel gaat zich daarom concentreren op een nieuw platform, genaamd Tizen en stopt geheel met de ontwikkeling van MeeGo.

Tizen wordt in samenwerking met Samsung ontwikkeld en wordt wederom een op Linux gebaseerd besturingssysteem. Volgens de plannen zal het een open source besturingssysteem worden dat geheel met HTML5 werkt voor smartphones en tablets. Maar ook notebooks, televisies en autosystemen moeten gebruik gaan maken van Tizen.

Ook voor MeeGo bestond de ambitie uiteindelijk ook op televisies en auto-entertainmentsystemen uit te komen. De verwachting is dat de eerste versie van Tizen begin 2012 wordt geïntroduceerd. Samsung zal daarna waarschijnlijk snel komen met hardware die draait op het nieuw te ontwikkelen besturingssysteem.

Samsung heeft in de smartphonemarkt een sterke positie dankzij z’n op Android draaiende Galaxy-serie. Het bedrijf werkt zelf aan besturingssysteem Bada en heeft een licentie om Windows Phone te mogen gebruiken. Mogelijk wordt Tizen aangetrokken om Samsungs aandeel op de Aziatische smartphonemarkt of in het goedkopere mobiele telefoonsegment te vergroten.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content