Intel stroomzuinig in topmachines

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Met de nieuwe Haswell-processor mikt Intel op het mobiele topgamma.

Met de nieuwe Haswell-processor mikt Intel op het mobiele topgamma. Op het Intel Developers Forum in San Francisco werd zoals verwacht de nieuwe Haswell processorarchitectuur voorgesteld. Gesteund op Intels 22nm productietechnologie zal de processorfamilie een beduidend lager stroomverbruik bieden ten opzichte van voorgangers als ‘Ivy Bridge’ en ‘Sandy Bridge’, met behoud van gekende mogelijkheden als Turbo Boost technologie.

Tegelijkertijd werden ook verbeteringen aangebracht inzake geparallelliseerde verwerking, nieuwe vector rekeninstructies, grotere buffers en dies meer, wat de chip onder motorkap heel wat krachtiger maakt. Ook de grafische mogelijkheden werden uitgebreid, met ondersteuning van onder meer DirectX 11.1.

Met dat alles mikt Intel duidelijk op de topmodellen in de mobiele wereld, zoals de ultrabooks en de grote (allicht Windows gerichte) tablets.

En met de kracht van de Haswells zou in die systemen dan een rist van geavanceerde mogelijkheden worden ondersteund, zoals een verbeterde gezichtsherkenning en -analyse (voor toegangscontrole tot de machine, als vervanging van een paswoord), 3D-afbeeldingen, en apps die gebruik maken van dergelijke ‘perceptual computing’.

Even duidelijk is Intel met de Haswells niet de concurrentie aangaat met de ARM-processor, want dat blijft het domein van de Intel Atom-processoren. Gezien de recente waarschuwing van Intel inzake lagere kwartaal verkoopscijfers, zal het uitkijken zijn hoe en of de komende Haswell processoren voldoende meerwaarde bieden om de verkoop van pc’s, en in het bijzonder mobiele modellen als ultrabooks, op te krikken in voldoende grote aantallen.

De eerste Haswell chips zijn momenteel al beschikbaar in proefexemplaren, en komen in de eerste helft van volgend jaar op de markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content