Intel toont 14nm chip in flinterdunne tablet

Intel heeft op de Computex-beurs een Broadwell chip op 14 nanometer getoond. Tegelijk stelt het een referentiedesign voor van een dunne tablet met lange autonomie.

Intel heeft op de Computex-beurs een Broadwell chip op 14 nanometer getoond. Tegelijk stelt het een referentiedesign voor van een dunne tablet met lange autonomie.

Het was president Renée James die tijdens haar presentatie de nieuwe chip onthulde die vanaf eind dit jaar beschikbaar zal zijn onder de merknaam Core M. De chip verbruikt minder dan 10W en heeft volgens de chipfabrikant daarom geen ventilator nodig, wat toestellen dunner en stiller maakt.

Gelijk met de lancering van de chip toonde Intel ook een referentiedesign voor een dunne (7,2 mm) 12,5 inch tablet. Het toestel beschikt over een batterijduur van 32 uur en weegt slechts 670 gram. Met die schermgrootte mikt het net zoals de Surface 3 van Microsoft op gebruikers die een laptop en tablet willen combineren.

Zo’n referentiedesign is op zich geen productaankondiging. Maar het geeft tabletmakers wel een duidelijke richtlijn over hoe ze een toestel met de nieuwe Core M chip kunnen kunnen ontwikkelen. De kans is dus reëel dat we volgend jaar wel meer grote tablets zullen zien.

Ook kwam er een opfrisbeurt van enkele bestaande processoren. Zo maakt het bedrijf de Intel Core i7-4790k, een quad core met 4GHz en de Core i5-4690K. Tot slot brengt het bedrijf voor de twintigste verjaardag van de Pentium een zogenaamde Pentium Aniversary Edition uit. Een dual core chip aan 3,2 GHz met overklokmogelijkheden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content