Intel toont eerste 32nm chips en stelt Nehalem voor

In november starten de leveringen van de nieuwe processoren in de 45nm productietechnologie, maar op het Intel Developer Forum toonde president en ceo Paul Otellini al een eerste product in de toekomstige 32nm productietechnologie. Volgend jaar komt er met ‘Nehalem’ tevens een nieuwe processorarchitectuur.

In november starten de leveringen van de nieuwe processoren in de 45nm productietechnologie, maar op het Intel Developer Forum toonde president en ceo Paul Otellini al een eerste product in de toekomstige 32nm productietechnologie. Volgend jaar komt er met ‘Nehalem’ tevens een nieuwe processorarchitectuur.

Op dit Intel Developer Forum blaakten Otellini en de zijnen van vertrouwen dat ze de overstap tussen productietechnologieën en processorarchitecturen nu in een voorspelbaar en betrouwbaar proces hebben gegoten met hun ‘Tick-Tock’-strategie. Die voorziet een tweejarige introductiecyclus met eerst het invoeren van de productietechnologie en het daaropvolgend jaar de introductie van een nieuwe processorarchitectuur. De 45nm procestechnologie komt er zo dit jaar in de ‘Penryn’-processoren, terwijl de ‘Nehalem’-processoren in de tweede helft van volgend jaar de nieuwe processorarchitectuur in 45nm zullen belichamen. Nehalem steunt op Intels Core microarchitectuur en zal twee tot acht ‘cores’ tellen, met tot twee threads per core.

Drie weken na de allereerste exemplaren van Nehalem in silicon demonstreerde Intel een systeem op basis van Nehalem en meldde het dat zowel Windows (XP) als MacOS X op het systeem werden geboot. Begin volgend jaar moeten ook de eerste 45nm ‘Silverthorne’-processoren voor mobiele systemen verkrijgbaar zijn.

Intel zal dit jaar twee productie-eenheden voor 45nm draaiende hebben, met nog twee bijkomende eenheden in 2008. Het bedrijf benadrukt dat het een zeer hoog percentage kapitaalinvesteringen uit de 65nm wereld heeft kunnen recupereren, wat samen met de overgenomen expertise en een geïntegreerd ontwikkelings- en productievoorbereidingsproces moet resulteren in een snelle groei van de productie. Intel voorspelt in het derde kwartaal van 2008 al meer processoren in 45nm dan 65nm te produceren.

Intel stelt uitdrukkelijk in zijn 45nm technologie een voorsprong te hebben op de concurrentie door de ontwikkeling van zijn ‘high-k metal gate’ transistortechnologie.

Intel toonde tevens een eerste product in zijn 32nm productietechnologie, die in 2009 op dreef moet komen. Het betrof SRAM chips (Static RAM geheugen) met testelementen om het productieproces te valideren. De ‘Tick-Tock’-strategie voorziet in 2009 de ‘Westmere’ 32nm processoren op basis van de bestaande processorarchitectuur en in 2010 een nieuwe architectuur in de Sandy Bridge processoren.

Naakte processoren hebben weinig nut in bedrijven en deze IDF zet de schijnwerpers ook op de nieuwe versie van het vPro platform voor professionele systemen, de ontwikkeling van elementen als bijkomende securityvoorzieningen, nieuwe input/output standaarden (zoals de start van de [USB 3.0] ontwikkeling), ‘solid state’ harde schijven en een Fiber Channel over Ethernet (FCoE).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content