Intel vernieuwt zijn HPC

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Op het supercomputing event ISC 2014 pakt Intel uit met nieuwe High Performance Computing elementen, als antwoord op de snel groeiende vraag in dit marktsegment.

Op het supercomputing event ISC 2014 pakt Intel uit met nieuwe High Performance Computing elementen, als antwoord op de snel groeiende vraag in dit marktsegment. In de voorbije jaren groeide het ‘high performance computing’ (HPC) marktsegment snel – +20% -onder meer door nieuwe toepassingen (op basis van big data) en een bredere toegang tot HPC infrastructuur (HPC cloud diensten). Op het supercomputing event ISC 2014 in Leipzig, pikt Intel hierop in met plannen en producten in antwoord op de vraag van klanten, zo stelt Charles Wuischpard, v-p en gm workstations & HPC in Intel’s Data Center Group.

Zo werd in april al Cori voorgesteld, het achtste supercomputersysteem van het Amerikaanse National Energy Research Scientific Computing Center (NERSC-8). Het wordt een Cray die gebruik maakt van 9.300 Intel Knight Landing nodes, à rato van 72 cores per node goed voor een kleine 670.000 kernen.

Deze (in 2013) aangekondigde Knight Landing nodes kunnen als zelfstandige processoren worden ingezet (in tegenstelling tot het ‘co-processor’ karakter van zijn voorganger), beschikt over 16GB on package geheugen en steunt op (een voor HPC aangepaste) stroomzuinige Silvermont architectuur, goed voor een 5 maal beter stroomverbruik. Per socket biedt zo’n Knight Landing eenheid ongeveer 3 TFlops aan dubbele precisie.

Nieuw is de Intel Omni Scale fabric, de opvolger van het True Scale fabric (waarvoor een upgrade programma voorzien is). De nieuwe fabric zal zonder PCIe rechtstreeks aan de processor kunnen worden gekoppeld en interoperabiliteit met Infiniband bieden. Intel voorziet ook het gebruik van Silicon Photonics (opto-elektronische componenten). In 2015 zal de Intel Omni Scale fabric ook in 14 nm technologie worden uitgevoerd.

Intel benadrukt tevens dat de nieuwe omgeving het gebruik van bestaande toepassingen en de ontwikkelingen van nieuwe, massaal parallelle toepassingen moet vereenvoudigen, dank zij een rist tools.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content