Intel wil alle laptopkabels doen verdwijnen

Als het aan Intel ligt dan krijgen we binnen enkele jaren laptops die geen kabels meer nodig hebben. De stroom, docking of aansluiting op een beeldscherm kan tegen dan draadloos.

Als het aan Intel ligt dan krijgen we binnen enkele jaren laptops die geen kabels meer nodig hebben. De stroom, docking of aansluiting op een beeldscherm kan tegen dan draadloos.

De chipgigant deed zijn ambities uit de doeken op de Computex-beurs in Taiwan. De bedoeling is dat Skylake, de opvolger van het huidige chipplatform Broadwell, de verschillende draadloze mogelijkheden ondersteunt.

Voor stroom demonstreerde Intel Rezence, een oplaadtechnologie van de Alliance for Wireless Power (A4WP) die kan ingebouwd worden in tafels en stroom door een houten tafel van vijf centimeter (2 inch) kan sturen.

Voor docking, het aansluiten van je laptop op een dockinstation met meerdere toestellen en aansluitingen, valt Intel terug op WiGig dat tot 7 Gbps aan data draadloos kan versturen.

Wel moeten we realistisch blijven bij het idee dat onze laptops binnenkort nooit nog een kabel zouden nodig hebben. Skylake biedt zeker mogelijkheden voor wie aan zijn bureau een oplaadmat heeft of in publieke plaatsen waar een tafel kan uitgerust worden met dergelijke mogelijkheden. Net zoals Nokia, Samsung en HTC vandaag ook draadloos opladen aanbieden als extraatje op sommige toestellen.

Maar het lijkt momenteel onbestaande dat de stroomaansluiting in de komende 5-10 jaar zal verdwijnen. Al is het maar omdat niet alles zal uitgerust zijn met een draadloze oplaadstandaard. Net zoals we niet overal wifi of 3G hebben.

Een ander obstakel is de aansluiting naar beeldschermen. Draadloze HDMI bestaat al even en via producten als Google Chrome kan dat zelfs vrij goedkoop. Maar met de opkomst van 4K wordt ook die datastroom zwaarder. In realiteit gaan we in eerste instantie dus vooral werkomgevingen zien waarbij de oplaadkabels minder noodzakelijk zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content