Intel zet in op ‘six core’ Xeon

Intel zet de volgende stap in de multicore x86 wereld met een ‘six core’ Xeon, alias ‘Dunnington’.

Intel zet de volgende stap in de multicore x86 wereld met een ‘six core’ Xeon, alias ‘Dunnington’.

Desktopsystemen mogen dan wel nog niet het volle pond halen uit hun multicoreprocessoren, maar dat gaat wel veel beter voor servers met hun database-, erp- en andere toepassingen. Met de op maandag aangekondigde Xeon processor 7400 Series producten brengt Intel ‘six core’ processoren die in combinatie met een 16-sockets board (met insteekvoeten voor 16 processoren) een server met 96 verwerkingskernen creëren.

Uitgevoerd in 45 nm technologie, een kloksnelheid tot 2,66GHz en voorzien van 16MB gedeeld cacahegeheugen, bieden deze processoren tevens ondersteuning voor Intels FlexMigration virtualiseringstechnologie. De processor is tevens compatibel met de bestaande 7300 chipset, zodat de processoren snel in systemen (met tot 256GB geheugen) kunnen worden geïntegreerd. Bedrijven als Dell, Fujitsu, HP, IBM en Sun hebben al systemen met de nieuwe processor in de pijplijn.

Intel stelt tevens dat voor deze nieuwe processorserie bijzondere aandacht werd besteed aan een laag stroomverbruik, waaronder een uitvoering goed voor minder dan 11 watt per core.

Met deze introductie vergroot Intel niet alleen de druk op producenten van andere multicores, maar tevens kan de vraag worden gesteld in welke mate de Xeon serie langzamerhand de bestaansreden van de Itanium processor elimineert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content