Intel ziet reorganisatie lonen

In het tweede kwartaal ziet chipreus Intel zijn winst fors stijgen. Een en ander is te danken aan een reorganisatie waarbij duizenden jobs werden geschrapt.

In het tweede kwartaal ziet chipreus Intel zijn winst fors stijgen. Een en ander is te danken aan een reorganisatie waarbij duizenden jobs werden geschrapt.

Intel haalde een nettowinst van 1,28 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2007. Dat is een stijging van 44 procent tegenover vorig jaar. De omzet klokte af op 8,68 miljard dollar, meer dan dat de analisten hadden voorspeld. Voor het derde kwartaal verwacht Intel een omzet tussen de 9 en 9,6 miljard dollar.

Het goede financiële nieuws is te danken aan de een stevige herstructurering bij Intel. In feite is die reorganisatie bij Intel nog altijd aan de gang. Het bedrijf boekte daarvoor het afgelopen kwartaal ruim 80 miljoen dollar aan kosten in. In augustus zouden nog eens 1800 mensen mogen vertrekken.

Het gaat overigens minder goed bij het Nederlandse ASML, ’s werelds grootste producent van lithografiemachines gebruikt voor de productie van halfgeleiders. Het bedrijf heeft in het tweede kwartaal van 2007 het laagste aantal orders voor systemen ontvangen in twee jaar. De omzet bedroeg 935,2 miljoen euro. Dat is een daling ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, toen de omzet 941,8 miljoen euro bedroeg. De nettowinst lag met 160,5 miljoen euro iets hoger dan de gemiddelde analistenverwachting. Ondanks het mindere kwartaal herhaalt ASML de ambitie dat de omzet in 2007 de recordomzet uit 2006 zal overtreffen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content