Intels 22nm technologie voor derden

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Intels allernieuwste 22nm-productietechnologie zal ook aan derden worden aangeboden.

Intels allernieuwste 22nm-productietechnologie zal ook aan derden worden aangeboden. Dat is een nieuwe stap voor ’s werelds grootste producent van pc- en serverprocessoren.

Het Amerikaanse bedrijf Achronix gaat zijn toekomstige uiterst snelle familie van FPGA’s laten produceren op Intels allernieuwste 22nm technologie. Deze productiecapaciteit komt pas volgend jaar op grote schaal beschikbaar. FPGA staat voor ‘field programmable gate arrays’. Die producten worden aangewend in hoogwaardige systemen zoals routers en systemen met relatief lage productieaantallen. Wereldwijd is deze markt goed voor ongeveer 3 miljard dollar, met Xilinx en Altera als marktleiders.

De voorsprong van Intel op het gebied van chipproductietechnologie is een belangrijk element in het succes van het bedrijf, en de beslissing om zijn ‘cutting edge’ technologie aan derden aan te bieden is dan ook nieuw. Het betreft overigens ook slechts minder dan 1 procent van die productiecapaciteit, zodat het ook niet meteen een belangrijke bron van inkomsten vormt.

Toch hechten marktwaarnemers behoorlijk wat belang aan deze aankondiging. Het betekent immers een instap van Intel op de markt van chipbakkers voor derden, een markt waar Taiwan en China heersen met grote volumecapaciteiten. Bovendien laat het Intel toe om te proeven van ontluikende productontwikkelingen, zoals snelle FPGA’s. Mochten die niches aan gewicht winnen, dan bevindt Intel zich in een goede positie om een dergelijk bedrijf over te nemen.

In de aankondiging verwijst Achronix ook naar het voordeel een beroep te doen op een Amerikaanse producent voor militair en lucht- en ruimtevaartmateriaal dat een ‘on shore’ productie vereist. Doorheen de jaren groeit in de VS de terughoudendheid om belangrijke stukken soft- en hardware nog uit te besteden aan bedrijven van niet-Amerikaanse oorsprong.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content