Intentieverklaring voor oprichting kenniscentrum cybercriminaliteit

Vanaf het najaar 2010 zou er een nationaal expertisecentrum over cybercriminaliteit operationeel moeten zijn.

Vanaf het najaar 2010 zou er een nationaal expertisecentrum over cybercriminaliteit operationeel moeten zijn.

Daarvoor werd dinsdag, op initiatief van de KU Leuven, een intentieverklaring ondertekend door de ministers Stefaan De Clerck (CD&V), Annemie Turtelboom (Open Vld) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld), de bedrijven Microsoft, CSC Belgium, Cisco Systems en Atos Origin Belgium, en Febelfin, de koepelorganisatie van de financiële sector.

Alle partners engageren zich om mee te werken aan de oprichting van het ‘Belgium Cybercrime Centre of Excellence for Training, Research and Education’, een drietalig nationaal kenniscentrum voor de bestrijding van cybercriminaliteit. Het centrum, dat in Kortrijk gevestigd zal zijn, zal vooral gericht zijn op training en onderzoek. Het zou vanaf oktober 2010 in een eerste fase operationeel zijn.

Ondertussen zullen de partners nauw overleg plegen om het project verder uit te werken. Het is onder meer de bedoeling dat het expertisecentrum een platform zal creëren waar de verschillende spelers op het vlak van cybercriminaliteit met elkaar ervaringen, standpunten en good practices kunnen uitwisselen. Het zal ook multidisciplinair academisch onderzoek verrichten, alsook agenten, de magistratuur en private spelers opleiden met als doel de strijd tegen cybercriminaliteit te optimaliseren en op te voeren.

Voor de financiering van het centrum dienen de partners eerstdaags een Europees dossier in.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content