Intern oorlogje bitcoin cash haalt waarde van hele cryptomarkt naar beneden

Het Bitcoin-logo tijdens een conferentie over blockchaintechnologie in New York, 16 mei 2018 © Reuters
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Cryptomunt bitcoin staat op het laagste punt in ruim een jaar. Dat heeft veel te maken met angst rond een ‘hard fork’ of afsplitsing van bitcoin cash. Die munt is op zich al een afsplitsing van de ‘originele’ bitcoin.

Volgens handelsplatform Coinmarketcap was de munt woensdagavond 5.788 dollar waard, bijna 10 procent minder ten opzichte van dinsdagavond. Ter vergelijking, eind 2017 ging de koerst van bitcoin richting 20.000 dollar. Ook andere cryptomunten als ethereum en litecoin verloren stevig aan waarde.

Volgens analisten heeft de daling te maken met een aankomende ‘hard fork’ van bitcoin cash die vandaag op de agenda staat. Bitcoin cash splitste in augustus 2017 af van de originele bitcoin. De munt gebruikt een grotere ‘block’ dan de oudere bitcoin, en was bedoeld om meer en sneller transacties uit te voeren. Die bitcoin cash staat nu opnieuw voor een software update, maar niet iedereen is het daarover eens.

De technische achtergrond draait om kleine tweaks van het bitcoin protocol, maar de discussie heeft geleid tot een zware ruzie tussen persoonlijkheden, specifiek de beheerders van de bestaande bitcoin cash versus ene Craig Wright, een man die zelf beweert bitcoin founder Satoshi Nakamoto te zijn (anderen, waaronder Ethereum-oprichter Vitalik Buterin, gebruiken liever het woord ‘oplichter’).

Hoe dan ook, een nieuwe splitsing van de munt dringt zich op. Daarbij duwen de verschillende facties twee aparte, incompatibele versies van bitcoin cash naar voren die allebei op de markt zullen komen vanaf vandaag. Dat is op zijn zachtst gezegd verwarrend en lijkt nu voor paniek te zorgen bij beleggers. Daarbij moet gezegd dat bitcoin zelf, net als ethereum of litecoin, niets te maken heeft met de interne strijd die de bitcoin cash beheerders voeren. Op een volatiele en bij momenten erg emotionele markt als die van cryptomunten, lijkt dat echter van weinig belang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content