Internet is sociaal maar nog steeds gevaarlijker dan gedacht

Symantec onderzocht in acht landen hoe gebruikers – jong en oud – leven met en in het internet. En constateert dat helaas d egevaren nog steeds worden onderschat, zeker door ouders wat het gedrag van kinderen betreft.

Symantec onderzocht in acht landen hoe gebruikers – jong en oud – leven met en in het internet. En constateert dat helaas d egevaren nog steeds worden onderschat, zeker door ouders wat het gedrag van kinderen betreft.

Het internet is in ieder geval al diep in het dagelijkse en sociale leven doorgedrongen. Ca. 52% van de respondenten stellen vrienden in het internet te hebben gemaakt en de helft van die groep schat die vrienden even hoog in als de vriendschappen in de fysieke wereld. De koplopers op dit gebeid zijn de Brazilianen, met respectievelijk 77% en 60%! Daarnaast is ook winkelen een schier universele activiteit, met percentages tussen 81 en 93%. Het vertrouwen dat in het internetwinkelen wordt gesteld, verschilt echter wel zwaar van land tot land. In Groot Brittannië ligt dat het hoogst (78% ‘veel vertrouwen’), tegen Japan dat het laagst scoort (slechts 33% ‘veel vertrouwen’).

Een schrijnend knelpunt blijft de onderschatting van de gevaren in het internet, in het bijzonder door de ouders waar het hun kinderen betreft. Niet alleen wordt slechts zelden een ‘ouderlijk toezicht’-functie ingeschakeld (USA is koploper met 48%, Japan hekkesluiter met slechts 5%), maar tevens denken ouders dat kinderen minder vaak malafied worden benaderd dan dit in werkelijkheid het geval is. Zo denken in de USA ca. 6% van de ouders dat hun kinderen ooit werden benaderd door een vreemde, terwijl 16% van de kinderen stellen dat dit ooit gebeurde. In Duitsland zijn die cijfers nog ontstellender, respectievelijk 2% en 24%. Nochtans menen de meeste ouders dat het internet minder veilig is voor kinderen dan voor volwassenen.

De moraal van het verhaal is evenwel: zowel kinderen als ouders moeten evenzeer maatregelen nemen om zich te beschermen, want iedereen wordt belaagd. En iedereen moet water in de wijn doen en op redelijke wijze praten – ouders en kinderen – over hoe het gedrag en leven op internet in goede banen kan worden geleid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content